Kurzemes Vārds

20:48 Svētdiena, 29. marts
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu.
(abonementa cena 30 dienām – EUR 7,70)
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kļūt par reģistrētu lietotāju!

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Trīs stundas vārīja, pusstundā – apēsts!

Akmens laikmetā, kad cilvēki vēl rakstu zīmes nepazina, nebija arī pavārgrāmatu. Kuru mamutu noķēra, to uz uguns apcepināja un notiesāja gardu muti. Civilizācijai attīstoties, aizvien svarīgāku vietu ikdienā ieņēma gardi ēdieni un to receptes. Liepājniece Elvīra Eņģele, šķirstot kādu savas vecmāmiņas jaunības laikos iesietu grāmatu, atklāja, ka tajā ir arī daudzas interesantas receptes un padomi namamātēm. Eņģeles kundze domā, ka šī grāmata, izmantojot lapas no dažādiem kalendāriem, iesieta ap 1920.gadu. Teksti tajā vēl vecajā drukā, bet sniegtie padomi tādi, kas itin labi noder arī tagad – pēc vairāk nekā 80 gadiem.

Ēdieni, kurus gatavo vienu stundu

Izrādās, jau pagājušā gadsimta divdesmitajos gados namamātes nav bijušas visai priecīgas, ka viņām stundām jāstāv virtuvē pie karstas plīts, lai tuviniekiem pagatavotu pusdienas. Sak, trīs stundas vārīju, pusstundā – apēsts! Kāds gudrinieks sastādījis recepšu krājumu, kurā ir dažādas tā saucamās kompleksās pusdienas no vairākiem ēdieniem, kuru pagatavošanai esot nepieciešama tikai stunda, un tie domāti 3–4 personām. Tas, ka ēdieni pagatavojami tiešām vienā stundā, esot pārbaudīts pēc pulksteņa un "pie vidēji ātri strādājošām namamātēm". Laikā neesot ierēķināta galda klāšana un trauku mazgāšana.

Piemēram, vienas pusdienas, kurās ir trīs ēdieni, būs šādas: teļgaļas rulāde, sutinātas selerijas, miltēdiens. Kā pagatavo teļa gaļas rulādi? Vajadzīgi šādi produkti: 4 teļa gaļas šķēles, sāls, ingvers, speķis, sviests, 2 ēdamkarotes tomātu biezeņa, 1 ēdamkarote skāba krējuma, 4 sardeles. Gatavo: gaļas gabalus pārkaisa ar sāli, ingveru un labi izklapē ar gaļas āmuriņu. Uz katra gabala uzliek smalki sagrieztu speķi un sardeli. Tad gaļu satin rulādē, pārsien ar diegu un cep sviestā brūnu. Pēc tam pagatavo mērci no tomātu biezeņa un skāba krējuma.

2 selerijas saknes nomazgā, nomizo. Sagriež gabaliņos un nelielā ūdens daudzumā izsutina. Pagatavo mērci no miltiem un skāba krējuma. Miltēdiena recepte. Tam vajadzīgi šādi produkti: 5 olas, 120 gramu miltu, 1/4 litra piena, sāls, sviests. Pagatavo olu mīklu. Lej visu uz pannas izkausētā, karstā sviestā un cepšanas laikā sagriež mazos gabaliņos. Tos groza uz pannas, līdz brūni. Galdā pasniedz karstu, pārkaisītu ar cukuru.

Kādas tad ir pārējās 20.gadu pavārmākslas meistaru piedāvātās, vienā stundā pagatavojamās pusdienas? 1.variants: jēra gaļas kotletes, kartupeļu tortītes ar augļu biezeni, tomāti ar virziņkāpostiem, rīsi. 2.Grūbu zupa, cūkas kotletes ar kartupeļiem, tomātu salāti, rūgušpiens ar riekstiem. 3.Pildītas olu kūkas, sutināti kolrābji, sarkanais pūtelis. 4.Kartupeļu zupa, zivju pūtelis, cigoriņu salāti, banāni krekliņā.

Receptes 20.gadu gaumē

Tā kā vairāki no šiem ēdieniem ir visai neparasti, bet arī interesanti, piemēroti brīvdienu ēdienreizēm un viegli pagatavojami, lūk, dažas receptes.

Rūgušpiens ar riekstiem. Var izmantot arī kefīru. Vajag puslitru šā dzēriena, 150 gramus cukura, pusi citrona, 30 gramu sasmalcinātu riekstu, želantīnu. Rūgušpienu sakuļ putās, pievieno pārējos produktus. Pēdējo pielej ūdenī izkausētu želantīnu. Masu pilda mazās bļodiņās, noliek vēsā vietā. Pasniedzot pārkaisa ar riekstu graudiem.

Pildītas olu kūkas. 4 olas, 80 gramu miltu, 125 grami šķiņķa vai laša, tauki. Pagatavo mīklu no olu dzeltenumiem un miltiem. Piemaisa putās sakultus olu baltumus. Cep plānas pankūkas. Uz katras kūkas (tā teikts pavārgrāmatā!) liek smalki sagrieztu šķiņķi vai lasi, tad kūkas satin, liek uz silta šķīvja un pārkaisa ar sarīvētu sieru. Ja pildījumam izvēlas lasi, tad klāt dod sparģeļus.

Sarkanais pūtelis. Produkti: 3 veģīši, 65 grami sviesta, ķiršu ievārījums, 3/8 litra sarkanvīna. Veģīšus vai baltmaizi sagriež plānās šķēlītēs, kuras sviestā apcep gaiši brūnas. Tad ņem ar sviestu izsmērētu formu un tajā liek vienu kārtu maizes, otru kārtu ķiršu ievārījumu, atkal maizi utt., kamēr forma pilna. Tad pārlej pāri sarkanvīnu un cepeškrāsnī cep 25 minūtes.

Zivju pūtelis. 750 g zivs filejas, citrons, sāls, 3 olas, 1 ēdamkarote miltu, 3 ēdamkarotes sarīvēta siera, 3 ēdamkarotes tomātu biezeņa. Zivis notīra, brīdi patur vārošā ūdenī, tad sasmalcina. Pieliek sāli, citrona sulu un sapilda ar sviestu izsmērētā formā. No pārējiem produktiem pagatavo mīklu, ko pārlej pāri zivīm. Krāsnī cep 25 minūtes.

Cūkas kotletes. Šodien šādu ēdienu lielākoties dēvē par cūkgaļas karbonādi, bet senajā pavārgrāmatā teikts tā: "4 cūkas mugurgabaliņus labi izdauza, pārkaisa ar sāli, sarīvētu Šveices sieru un pārsmērē ar sardeļu sviestu. Tad apviļā olas, sarīvēta siera, rīvmaizes maisījumā un cep karstos taukos."

Banāni krekliņos. 3 banāni, rums, mīkla no 1 karotes miltu, 1 olas un ābolu vīna. Banānus pārlej ar rumu un ļauj brīdi ievilkties. Tad banānus ietin mīklā, liek karstos taukos un cep gaiši brūnus. Pasniedz karstus, pārkaisītus ar cukuru.

Sagatavoja Daiga Mikuļska