Kurzemes Vārds

02:13 Pirmdiena, 23. septembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Karamba, tekila un buritos

Ja jums liekas, ka melnīgsnējas skaistules kā Selma Haijaka Rodrigesa filmās un neskaitāmiem slēptiem un neslēptiem ieročiem bruņojošies meksikāņu vīri nespēj iekvēlināt sirdi un garu, tad turpiniet cerēt, ka jūs sasildīs mūsu platuma grādu kautrīgā saule. Bet "Brīvbrīdim" šķiet, ka, sagaidot kārtējo pludmales ballīti, ikdienai derētu kāda asu piparu un tātad arī izjūtu deva. Un meksikāņu virtuve šādus ēdienus var piedāvāt kaut dučiem.

Uzmanīgi – čili!

Karstasinīgo meksikāņu ikdienā un reliģiozajās ceremonijās, kur indiāņu cilšu tradīcijas un paradumi sajaukušies ar kristietību, starp mūziku, poēziju, dziesmām un dejām vienmēr harmoniski iekļāvusies arī kulinārijas māksla. Valsts floras un faunas daudzveidības dēļ meksikāņu virtuve vienmēr izcēlusies ar plašu piedāvājumu. Var teikt arī, ka meksikāņi ir līdzīgi latviešiem, jo liek lietā visu to, kas tuvākajā apkārtnē aug, un pie plīts ilgi nestāv. Karsts taču! Un kulinārijas speciālisti skaidro, ka meksikāņu ēdienu asums un garšvielu pārbagātība ir māņi, jo šīs virtuves pamatprincips ir izcelt katra produkta patieso būtību, saskaņojot tā garšas īpašības ar citām piedevām. Lai kā tur arī būtu, meksikāņu virtuve, tāpat kā itāļu picas ir izplatījusies visā pasaulē, un arī Latvijā var ieturēties vienā otrā tīri labā meksikāņu restorānā.

Skaidrs, ka tievais, glītais un velnišķīgi asais čili pipariņš ir kā Meksikas simbols. Bet, vai zinājāt, ka vietējie kulināri savās virtuvēs meistarīgi liek lietā līdz pat 80 dažādu šķirņu šo aso piparu? Ir gan saldais mulatos, gan tumšais pasilja, arī zaļais halapenjo, superasais serrano un vēl daudzi citi. Savulaik Meksikā ieceļojušie misionāri šo dabīgo afrodīziju nosauca par velna augu un ēst aizliedza, bet vietējie tumsoņas, laikam taču tiecoties pēc aizliegtā augļa, vēl vairāk sāka lietot to pārtikā, līdz drīz vien čili pipari kļuva populāri arī ārpus Meksikas. Un par to simbolu arī nav pārspīlēts jo gandrīz katrā vietējā krogā jums galdā cels ēdienu nacionālā karoga krāsās – pildīts zaļais čili pipars, kas pārliets ar baltu valriekstu mērci un rotāts ar sarkanajiem granātābola graudiņiem.

Kaktuss šķīvī un glāzē

Bet Meksikas apgabalos, kur zemkopība nav izplatījusies, ēd to, kas tur aug, jā, arī kaktusus. No kādas īpašas kaktusa šķirnes plakanajām lapām tiek gatavoti desmitiem ēdienu, un tās vēl šodien, attīrītas no asajām adatām, pārdod vietējos tirdziņos. Tās varot apviļāt sausiņos un cept kā pankūkas, bet gabaliņos sagriezts un iemarinēts kaktuss garšojot līdzīgi marinētām sēnēm. Un tā augļi tiek pasniegti desertā. Bet, ja runājam par kaktusiem, tad nevar nepieminēt pasaulslaveno tekilu – kaktusu šņabi, kura dzeršanas rituāls ar sāls laizīšanu un citrona vai laima šķēlītes uzkošanu ir vairāk nekā fascinējošs. Bet tekilu var ne tikai dzert, to var izmantot arī ēdienu pagatavošanā. Smalkos salmiņos sagriež ap puskilograma burkānu, uz pannas izkausē 2 ēdamkarotes sviesta un kādas 10 minūtes apcep burkānus, kārtīgi apmaisot. Tad pievieno kaltētas dilles, sāli un piparus pēc garšas, labi apmaisa un palielina uguni. Uzlej burkāniem ceturtdaļu glāzes tekilas un pagaida, līdz liesma izdeg, tad apmaisa un tūlīt pat ceļ galdā.

Šokolāde kā vietējas izcelsmes produkts, protams, ir viens no iecienītākajiem meksikāņu gardumiem. Kaut ko starp ēdienu un dzērienu viņi gatavo no 100 gramiem šokolādes, ko izkausē katlā, pielej glāzi piena un pustējkaroti vaniļas. Šo masu trīsreiz uzvāra, noņem no uguns un saputo. Viesiem pasniedz karstu.

Mīkstie un kraukšķīgie kukurūzas plāceņi

Kukurūza ir viens no populārākajiem meksikāņu dārzeņiem, un bez kukurūzas miltu plāceņiem – tortiļām meksikāņu virtuve nemaz nav iedomājama. No šiem plāceņiem var tiklab pagatavot pirmo ēdienu, piepildot ar visu, kas vien var ienākt prātā – gaļu, dārzeņiem, pupām, sieru, tomātiem vai pat sēnēm un zivi, vai desertu – pasniedzot kā tropiskiem augļiem pildītas pankūkas. Tāpat katrā mājā ir pa savai ikdienas un svētku tamale receptei. Šādi vietējie dēvē kukurūzas biezputru, ko vispirms vāra, bet pēc tam ietin kukurūzas vai banānu lapās un sautē. Tamale meksikāņi pēc vajadzības ēd gan ar gaļu, gan kokosriekstiem un vītinātām vīnogām, ko mēs saucam vienkārši par rozīnēm. Nu, un kur teikts, ka īpaši jāiztaisās? Meksikāņi ir gatavi kukurūzu ēst tāpat – ceptu vai vārītu, ar majonēzi, kausētu sieru, apslacītu ar citrona sulu un apbērtu ar pipariem. Un uz oglēm ceptas kukurūzas vālītes Meksikā var nopirkt pie vienkārša ielu tirgotāja gluži kā turpat kaimiņos ASV – hotdogus.

Garšvielu ražotājs "Santa Maria" savā produktu sērijā "Tex Mex" piedāvā visu nepieciešamo meksikāņu ēdienu pagatavošanai, sākot no garšvielām, tortiļām, salsām, tako mērcēm un marinētiem halapenjo pipariem, bet "Brīvbrīdis" pārliecinājās, ka mazliet naudas var ietaupīt, ja īsto tortiļu vietā izmanto krietni lētāko armēņu lavašu, kurā tāpat var pildīt meksikāņu ēdienus.

Lai pagatavotu pikantās fahitas, jums vajadzēs vai nu vienu iepakojumu gatavas tortiļas vai to aizstājēju – lavašu, aptuveni puskilogramu maigi iemarinētu vistas fileju, ko sagriež gabaliņos un apcep uz pannas eļļā, un salātiem, ko gatavo no salātu lapām, 3 smalki sagrieztiem tomātiem, 1 sagriezta gurķa, smalki sagriezta sīpola un svaigiem vai konservētiem ananāsiem. Tortiļas nedaudz pasilda uz pannas un pilda ar salātiņiem un vistiņu, bet ēdot bagātina ar mango salsu, maigo tako mērci vai, vēl labāk, pašgatavotu gvakamole. Tam vajadzēs putriņā saberzt divu avokado mīkstumu un pievienot īpašo "Santa Maria" gvakamoles garšvielu maisījumu. Ar šo avokado mērcīti var gardi notiesāt arī citus meksikāņu gardumus vai vienkārši piekost kukurūzas čipsiem.

Tako, kas atšķirībā no tortiļām ir kraukšķīgas, jo vārītas eļļā un kukurūzas čipsi lieliski garšos ar "Mehiko čili kon karne", kas, vienkārši runājot, ir tāds kā maltās gaļas un pupiņu sautējums. To var pildīt tako laiviņās vai piekost čipsiem, pasniedzot tos ar aso piparu mērci.

Bet vienu no slavenākajiem meksikāņu ēdieniem – buritos gatavojot, jums vajadzēs vistas filejas gabaliņus, ko novāra gatavus, atdzesē, smalki sagriež, apsāla un apber ar pipariem. Tāpat 5 minūtes apvāra kādus 250 gramus šampinjonu, ko atdzesē un sagriež. Smalki sagriež 3 tomātus, 2 gurķus, 2 paprikas un pāris sīpolu. Dārzeņus sajauc ar vistu, 300 gramiem rīvēta siera un 200 gramiem majonēzes. Šo pildījumu liek mīkstajās tortiļās, ko apsmērē ar majonēzi, un visu cep cepeškrāsnī 10 minūtes. Pasniedz ar sautētām pupiņām vai rīsiem, garšu var dažādot ar svaigiem zaļumiem, salsu vai salātu lapām.

Sagatavoja Anda Pūce.