Kurzemes Vārds

12:24 Pirmdiena, 26. augusts
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Joki ar ēdienu

Ko tik visu cilvēki nedara ar pārtikas produktiem! Vieni izgatavo milzu kūkas un maisa bļodās tonnām salātu, citi dažu minūšu laikā to pamanās notiesāt. Vēl kāds ierauga svēto tēlus uz baltmaizes šķēlēm, bet citi veic neskaitāmus pētījumus, lai pierādītu, cik gan derīgs patiesībā ir kāds kaitīgs produkts. Bet ražotāji aizvien ir jaunu un jaunu recepšu meklējumos. Tāpēc šoreiz "Brīvbrīdī" daži jokaini stāsti par ēdienu no visas pasaules. Milzu krabju nūjiņa

Ginesa rekordu grāmatas Kulinārijas panākumu sadaļā tagad ierakstīta arī Taizemes pārtikas ražotāju izgatavotā milzu krabju nūjiņa. Songhlas provincē Taizemes dienvidos jūras produktu pārstrādes rūpnīcā tapusī nūjiņa ir 1,2 metrus gara un 22,5 centimetrus diametrā, bet sver gandrīz pusi centnera. Nav izrēķināts, cik slaveno krabju salātu no šīs nūjiņas varētu pagatavot, tomēr taizemieši cer, ka rekordlielā nūjiņa būs laba reklāma viņu nacionālajam rūpalam - jūras produktu ražošanai.

Tūkstošiem vērts sapuvenis
Londonas itāļu restorāns "Zafferano", kas iegādājies ekskluzīvu 850 gramu smagu Toskānas trifeli, ieies vēsturē ne tikai ar slaveno pirkumu, bet arī ar tā izšķērdēšanu. Par aptuveni 54 tūkstošiem ASV dolāru iegādātā trifele izraisījusi milzīgu interesi, tādēļ tā uz nepilnu nedēļu bija izlikta vispārējai apskatei. Pēc tam restorāna šefpavārs to ievietojis slēgtā ledusskapī, bet, pēc vairākām dienām atverot ledusskapi, viņš ieraudzīja neko citu kā milzīgu, sapuvušu sēni. Restorāna saimnieki nolēma no sabojātā dārguma atvadīties, sarīkojot tam vērienīgas bēres un aprokot to šefpavāra dārzā.

Žiglais šefpavārs
20 jūras austeres 2 minūšu laikā kādās neparastās sacīkstēs Prāgā nupat atvēris kāds čehu šefpavārs. Vāclavs Fričs jau vairākus gadus ir Čehijas čempions šajā disciplīnā, bet pērn starptautiskajā konkursā ieguva vienu no pēdējām vietām. Savās mājās gan Vāclavs joprojām paliek nepārspēts līderis. Viņš atzīstas, ka ar katru austeri darbojas īpaši un pats grūtākais esot dabūt nazi starp gliemenes vākiem, jo tur nepieciešams liels spēks. Šefpavārs cer, ka septembrī, kad viņš dosies uz Īriju, lai piedalītos tradicionālajā Austeru festivālā, viņam veiksies labāk.

Kamieļu šokolāde
Viena no lielākajām Austrijas šokolādes ražotnēm "Chocolatier Hochleitner" izstrādājusi jaunas šokolādes šķirnes recepti, kurā viena no galvenajām sastāvdaļām ir kamieļa piens. Ražotnes vadība uzskata, ka kamieļa piens nemaz nav slikta alternatīva govs pienam, jo satur mazāk tauku un cukura. Tādējādi pārtikas tehnologi, izgatavojot šokolādi, var izmantot papildu saldinātājus un piedevas, piemēram, medu, kas jauno produktu padarot īpaši augstvērtīgu un gardu. Šokolādes ražotāji jau noslēguši līgumu ar kādu kamieļu fermu, un partneri cer, ka jaunā saldumu šķirne būs īpaši iecienīta bagāto Abudabas un Dubajas tūristu vidū.

Jēzus austere
Mateo Brandi, kuram pieder nelielais bārs Šveices rietumos, nācis klajā ar paziņojumu, ka grasās pārdot austeri, kuras apvalks atgādina Jēzus Kristus seju. Šveicietis dīvaino austeri atklājis pirms vairāk nekā diviem gadiem, un tā visu šo laiku kopš 2002. gada decembra tikusi turēta uz bāra stereo atskaņotāja, taču tagad tā atrodas drošākā vietā - Šveices bankas seifā. Savdabīgā austere ir pilnīgs dabas veidojums, tā nav nedz vārīta, nedz cepta. Uzņēmīgais itālis nolēmis par izsoli informēt arī Vatikānu, kas svēto austeri varētu iegādāties savam muzejam.

Bīstamais eksperiments
Kāds Dienvidkorejas iedzīvotājs mēģinājis 30 dienas uzturā lietot tikai neveselīgo fast food pārtiku, taču eksperimentu nolēmis pārtraukt, jo ārsti viņu brīdinājuši par veselības stāvokļa pasliktināšanos. Trīsdesmit vienu gadu vecais vīrietis beidza savu eksperimentu jau pēc pāris nedēļām, jo strauji pasliktinājās viņa veselības stāvoklis. Par spīti ikdienas fiziskajām aktivitātēm, vīrietis pieņēmās svarā par 3,4 kilogramiem. Ārsti, kas uzmanīgi sekoja līdzi eksperimentam, stāsta, ka apņēmīgais vīrietis kļuvis nomākts, viņam parādījušās galvassāpes un radušās problēmas ar aknām un sirdsdarbību. Dienvidkorejietis cer, ka viņa piemērs atturēs no kaitīgās pārtikas lietošanas citus tautiešus, īpaši bērnus.

Kafijas alus
Lielbritānijas iepirkšanās centru "Stainsbury's" dzērienu plauktos parādījies jauns produkts - kafijas alus. Jauno alus šķirni Londonā radījusi neliela alus ražotne "Meantime", sajaucot kafijas pupiņas no Ruandas ar Lielbritānijā audzētiem miežiem. Jaunradītais alus ir tumšs, tas satur ap 4 procentiem alkohola, turklāt pudele kafijas alus satur tikpat daudz kofeīna, cik tasīte kapučīno. Ražotāji cer, ka alu iecienīs gan kafijas, gan arī alus dzērāji, turklāt, savienojot kofeīnu ar alu, iespējams, radīts viens no efektīvākajiem paģiru dzērieniem. Neraugoties uz to, ka dzēriena sastāvā ir kofeīns, to tomēr ieteicams dzert atdzesētu.

Izēdājs trenējas
26 gadus vecais japānis Takeru Kobajaši, kurš pamatoti tiek uzskatīts par nepārspētu hotdogu ātrēdāju, nolēmis paplašināt savu rekordu krājumu, 8 minūšu laikā notiesājot 69 minihamburgerus. ASV Tenesī štatā notikušajās sacīkstēs, slaidais japānis neatstāja nekādu cerību saviem konkurentiem - hamburgeru ēdājiem un prom devās ar sacensību galveno balvu 10 tūkstošiem ASV dolāru. Dalība ātrēšanas sacensībās kļuvusi par Takeru ikdienu, uz ātrumu viņš bez hotdogiem un hamburgeriem ēdis arī suši, Frankfurtes desiņas, kūkas, rīsu bumbiņas un pat govs smadzenes. Grūti iedomāties, kā cilvēkam, kurš pats sver tikai 60 kilogramu, ir pa spēkam 15 minūšu laikā apēst 8 kilogramus govs smadzeņu vai 9 kilogramus rīsu bumbiņu nieka pusstundas laikā.