Kurzemes Vārds

22:06 Pirmdiena, 14. oktobis
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Titulu "Pelmeņu pavēlnieks" iegūst Martins Dobelis

Daiga Borska

Vakar viesnīcas "Amrita" grilbārā "Bruno" pēc pulksten septiņiem vakarā sākās Liepājā vēl nebijušas pelmeņu ātrēšanas sacensības. Tajās piedalījās seši dalībnieki Elnais Štrauhs, Verners Dobelis, Martins Dobelis, Armands Pirkovskis, Viktors Ulberts un arī viena sieviete - Kristīne Ozola. Viņi visi cīnījās par titulu "Pelmeņu pavēlnieks". Lai pie tā tiktu, pretendentiem vajadzēja pēc iespējas ātrāk apēst 750 gramu vārītu pelmeņu, 150 gramu krējuma, tējkaroti "Krievu sinepju" un vienu šķēli ķieģelīša. Tas viss vēl bija jānoskalo ar nelielu glāzi degvīna. Par uzvarētāju aizraujošajā un grūtajā cīņā ar labāko laiku 5 minūtes un 51 sekunde viennozīmīgi tika atzīts Cīravas pagasta iedzīvotājs Martins Dobelis.
Laimīgais "Pelmeņu pavēlnieks" balvā saņēma viesnīcas "Amrita" dāvāto mikroviļņu krāsni. Jau pērn rudenī grilbārā "Bruno" notika pirmās ātrēšanas sacensības, tikai toreiz pretendentiem bija jāpieveic krietna cūkas stilbiņa porcija. Toreiz par uzvarētāju kļuva liepājnieks Armands Pirkovskis. Izrādās, ka, uzzinājis par pelmeņu ēšanas sacensībām, viņš nolēma atkal piedalīties un pieteicās pats pirmais.
Ātrēšanas sacensību idejas autores ir viesnīcas "Amrita" restorāna vadītāja Gunta Hūna, kura vakardienas sarīkojumā iejutās pelmeņu ēdnīcas bufetnieces tēlā, un viesnīcas menedžere Žanete Eglīte. Kādēļ tieši pelmeņi? Pirmkārt, tādēļ, ka septiņdesmitajos gados vietā, kur tagad uzcelta "Amrita", bijusi visai iecienīta pelmeņu ēdnīca "Vilnis". Otrkārt, diezgan bieži pelmeņus vēlas nobaudīt no ārzemēm uz Liepāju atbraukušie viesi. Kāds no viņiem šo ēdienu pat nodēvējis par "itāļu tortelīni uzlabotā variantā".
Vakardienas sarīkojumu vadīja dīdžejs Marsels, kurš kopā ar bufetnieci Guntu bārā radīja 70.gadiem raksturīgu noskaņu. Viņiem palīdzēja bieži Tirgoņu ielā muzicējošais akordeonists Vladimirs. Visiem, kas bija atnākuši skatīties sacensības, piedāvāja nobaudīt tēju, barankas, arī žāvētas voblas un saulespuķu sēklas.
Kad konkursantu priekšā nolika šķīvjus, kas bija piekrauti ar pelmeņiem, ne viens vien pārsteigumā nopūtās. To bija daudz... Tomēr ātri vien kļuva skaidrs, ka līderos izvirzās Martins. Kā pēc sacensībām viņš atzina "Kurzemes Vārdam", uzvarēt nav bijis viegli lielās porcijas dēļ. Ikdienā viņš ēdot reti, bet daudz. Un nebūt ēšanas ziņā nav izlepis, lai gan pelmeņi neesot viņa mīļākais ēdiens. Trešās vietas ieguvējs Armands Pirkovskis, kurš pērnruden uzvarēja cūkas stilbiņa ātrēšanas sacensībās, diplomātiski izteicās, ka īpaši neesot centies, jo dāvanā solītā mikroviļņu krāsns neesot bijusi baltā krāsā. Gandarījuma balvu - sarkanu priekšautu - saņēma katrs pelmeņu ēšanas sacensības dalībnieks.