Kurzemes Vārds

13:45 Sestdiena, 17. novembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Bērzs un kļava sulas dala

Pēteris Jaunzems

Izskatās, ka zeme mūspusē beidzot laimīgi tikusi vaļā no ziemas stinguma ķetnām. Tagad ir laiks, kad kļavas un bērzi dāsni dala izslāpušajiem savas sulas. Nu tik ar skubu jāmeklē urbis, lai stumbriem varētu pierīkot teknes un vitamīniem bagāto dzērienu savākt kubulos un māla krūkās. Kamēr vēl nav pieejami pirmie zaļumi, kļavu un bērzu sulas ir lielākais vitamīnu un minerālvielu avots.

Daudzi, kas dzīvo tuvāk jūras piekrastei, sulas jau paguvuši nogaršot. Piemēram, Miķelim Bārdulim piederošajā zemnieku saimniecībā "Sveiles" Nīcas pagastā saldās kļavu sulas jau bauda otro nedēļu. Kad spainis pietecējis pilns līdz malām, parasti pēc tām aizstaigājot abas Miķeļa smuidrās mazmeitas Anna un Rita. Viņas tad arī ir pirmās svaigā kāruma garšotājas. Kādreiz māju pagalma vidū Bārduļiem audzis liels bērzs, taču tad strauji sakuplojušais ozoliņš to izkonkurējis.

Tagad kļavu gardumu tecina pie mājas, bet bērzu sulas ievākt ģimene dodas uz tuvējo mežu. Parasti jau Dabas mātes piedāvāto produktu dzerot svaigu, cik vien iekšā lien, lai no organisma izskalotu ziemas gaitā sakrājušos nogurumu. Par daudz sulas nekad nevarot patērēt. Tas nav tāds dzēriens, no kura galva noreibst. Dakteri un dziednieki apgalvo, ka organisma attīrīšanai no sārņiem vēl neviens zinātnieks nav izdomājis labāku veselības nostiprināšanas līdzekli par kļavu un bērzu sulām.

Taču to tecinājuma daļu, kas pavasara dienās paliek nenotērēts, "Sveilēs", tāpat kā daudzās citās lauku sētās, sapildot pudelēs. Raudzējums pēc tam lieti noder slāpju veldzēšanai dārzu ravēšanas steigas pilnajās dienās. Nenovērtējams šis dzēriens ir arī tveicīgajā siena vākšanas laikā, kad, dakšas cilājot, krekli vīriem līp pie muguras.

Lietpratēji skaidro, ka raudzēšanai paredzētajām sulām vēlams pievienot kādu upeņu zariņu un rozīnīti. Garšas bagātināšanai viens otrs sulās iemetot arī rupjmaizes garoziņu. Taču kļūdaini rīkosies tie, kas dzeramo saldināt mēģinās ar cukuru, jo tādējādi tiek iznīcināts viss, kas sulās vērtīgs. Bioloģiskais lauksaimnieks Jānis Pakalns neiesaka sulām pievienot arī citrona vai apelsīna miziņas, jo tās esot bagātīgi apstrādātas ar ķimikālijām. Tāpat vērīgi jāskatās, kādā vietā aug bērzs vai kļava, no kura esam nolēmuši sulas ņemt. Katrā ziņā to nevajadzētu darīt šosejas malā vai tuvu kādam rūpniecības objektam. Jāatceras arī tas, ka pēc sulu ievākšanas stumbrā izurbtais caurums ir jāaizbāž ar sausa koka tapu, jo citādi var gadīties, ka saviem labdariem nodarām pāri un veicinām to nokalšanu.