Kurzemes Vārds

04:34 Sestdiena, 20. jūlijs
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Apskatnieka augšāmcelšanās
Zemeņu smarža ziemā
un svilināti kartupeļi ziemeļbrieža paēnā

Klāvs Bridējs

Gulējis vairākus sniegputeņu skrējienus, saullēktu pavasarus, vasaru ziedoņus un rudeņu lapkrišus, šopavasar Apskatnieks piepeši juta, ka strazdu svilpošana viņu aicina mosties lieliem darbiem, jo citādi var sanākt, ka gājputni iet un nepārnāk, un pāri paliek ne vien mirdzošs gliemežvāks, bet arī atmatā aizlaista pilsētas sabiedriskās ēdināšanas industrijas pārlūkošanas druva, tāpēc, kolēģu knibināts, knipelēts un rosināts, viņš nolēma mosties, lai kādu strēķīti 2005.gada sestdienu pārlūkotu, kas tad jauns omulīgi apetītelīgs un, ja nu akurāt sagadās, degunu satraucošs gadījies šajā nozarē.

Kamēr Apskatnieks gulšņāja, nevaid miris, pār Liepājas sociālekonomisko vidi pāris gadu laikā bija nobrāzušās tik lielas pārmaiņu aukas, ka, izberzējis acis no miega kritalām, lūkotājs pēc vairāku gadu pārtraukuma savas dzimtās pilsētas āres gandrīz nepazina. Te vienā, te otrā kanāla pusē slejās tādas kā sporta zāles, kā noliktavas un, vien pārkāpis slieksnis, Apskatnieks secināja, ka šie angāri domāti kā iepirkšanās vietas, kas lepni tika dēvēti par hiper, ultra, ekstra, super un citu palielināmo formu mārketiem, kā vēju pilsētas iedzimtie bija pasākuši dēvēt lielākus tirdzniecības centrus. Klusi un uzmanīgi slīdot gar vienu no šāda tipa angāru Vecā ostmalā, Apskatnieks pamanīja gar kādu no logiem salmkrāsas ziemeļbriedi rosoties. Pavēris skatu turpat, kur radījums, Apskatnieks jutās pavisam pamodies, jo aiz loga manīja pie galdiņa izteiksmīgi čāpstinām un rosāmies vairākas ļaužu kompānijas.

Lēmums, ka tieši iestādījums ar nosaukumu "Nīcava" ir pelnījis, lai to aplūkotu kā pirmo, tika pieņemts zibenīgi un bez šaubīšanās. Iekšpusē lūkotājam bija lemts pārliecināties, ka minētā kafejnīca izvēlējusies visnotaļ veiksmīgu pseidolatviskā stila apdari. Tā kā Apskatnieks bija iecerējis savu spriedumu veikt, ne jau tikai vienu reizi uzmetot acis attiecīgajam iestādījumam, tad laika gaitā viņam bija lemts pārliecināties, ka "Nīcava" par maltītes ieturēšanas vai pasēršanu draugu logā vienojas visai raibas kompānijas, sākot no tirdzniecības centra daudzajos veikalos strādājošajiem vēderprieku kārotājiem līdz pat pircējiem un nejaušie garāmgājējiem, kas piesēž dēļ kādas karstās šokolādes tases, alus kausa vai našķa. Pamanījuši, ka vakaros "Nīcava" kļuvusi ne tikai par maltītes ieturēšanas, bet arī komunikāciju vietu, kroga saimnieki reaģēja operatīvi, un tagadiņ šeit līdz pulksten 18 valda pašapkalpošanās demokrātija, bet pēc tam apkalpošanas nosacīta aristokrātija, jo vismaz līdz šim Apskatniekam par apkalpošanu nav nācies sūdzēties. Piebilst varētu vien to, ka dažai bāra bufetniecei darbs, iespējams, veiktos labāk, ja kādi klienti, kas satupuši ap bāra leti, nebūtu vienlīdzīgāki par citiem, bet nu simpātiju raisīšana pie stiprā dzimuma pārstāvjiem bufetnieču vecumā ir visnotaļ dabisks process, un ko tur liegties – nav vērts, arī bārmene taču ir tikai cilvēks jeb šajā gadījumā – sieviete.

Ja apskatām virtuvi, tad šeit pēc ilgstošākiem vērojumiem var secināt, ka viss ir atkarīgs no pavāru garastāvokļa. Pie pašapkalpošanās galda ēdmaņas ir pārskatāmas un nav problēmu uztvert, kuru no ēdieniem vēders vēlētos saukt par savējo. Arī izvēle ir visnotaļ pieņemama gan salātu, gan zupu, gan otrēdienu ziņā, taču Apskatniekam objektīvi jāinformē, ka "Nīcava" "Ostmalas" tirdzniecības centrā Liepājā un "Nīcava" Nīcā, kā mēdz sacīt Odesā, ir divi dažādi lielumi, un diemžēl ne tikai cenu ziņā vien, kas, starp citu, Liepājas iestādījumā ir visnotaļ mērenas. Tikpat godīgi jāmin, ka vismaz šobrīd "Nīcava" pati sevi ierindojusi tajā krogus kategorijā, kur kvalitāte laika gaitā maķenīt apbružājas. Apskatniekam tā arī netapa skaidrs, kāpēc, piemēram, tik latvisku un tradicionālu ēdienu kā ceptus kartupeļus regulāri vajag vismaz daļēji iesvilināt līdz gandrīz ogles melnumam un kāpēc viendien cūkgaļas cepetis ir sulīgi baudāms, bet citudien mocīšanās ar tā gremošanu liek sevi personificēt ar Čārliju Čaplinu, kurš mocījās ar pazoli. Savukārt par svaigu kāpostu salātiem radies iespaids, ka etiķis tajos tiek liets pēc principa, cik nav žēl. Tūlīt gan jāteic, ka bez šīm ēnas pusēm ir arī savas pozitīvās, jo, ja gadās, ka pavāram darba diena ir viņa laimīgā diena, tad šeit var pabaudīt visnotaļ sātīgus otrēdienus. Atsevišķs ir stāsts par saldēdieniem. Zemeņu smarža ziemā, kuru ar šo vasaras ogu biezeni un dažādiem gardiem krēmiem par nieka piecdesmit santīmiem dāvā "Nīcavas" pavāri, liek aizmirst visas rūpes, raizes un vēdergraizes. Apskatnieks atļaujas prognozēt, ka ar šādu cenas un garšas kvalitātes liktenīgi tīkamo kombināciju, kas turklāt pavienota ar pieejamības ātrumu, "Nīcava" bez liela kreņķa izgriež šajā žanrā pogas strēķim Liepājas lepnāku krogu. Savukārt pienācīgais apmeklētāju skaits un klusināti omulīgā atmosfēra, ko rada galdiņu izvietojums un zināms norobežojums, liek domāt, ka šis krogs varētu šeit novietoties uz palikšanu, ja vien pats saviem spēkiem neaizlaidīs paviršā pašplūsmā tam raksturīgās pozitīvās virtuves kvalitātes.

Vērtējums mūspuses mērauklās 10 baļļu sistēmā
Iekārtojums – 8
Omulība – 9
Virtuve – 7