Kurzemes Vārds

07:19 Svētdiena, 17. novembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Par Meistaru nepiedzimst, par to iespējams kļūt

Pēteris Jaunzems

Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas "Siera klubs" un biedrība "Sloow Food" sadarbībā ar uzņēmējiem un valsts restorānu izcilākajiem pavāriem 48.arodvidusskolā sarīkoja Meistara dienu. Jāteic, ka visādu neparastību tur bija papilnam. Mācību iestādes lielajā zālē audzēkņu acu priekšā izcils sava aroda meistars Andis Kārkliņš uz pannām un mirdzošos katliņos no tikai Latvijā ražotiem produktiem un lauku audzējuma veikli gatavoja neparastus siera un citu produktu ar smalkiem franču nosaukumiem apveltītus ēdienus, ko turpat uz vietas varēja nogaršot. Savu uzņēmumu produkciju degustācijai topošajiem pavāriem un kulināriem bija atveduši arī vairāki Latvijas piena pārstrādātāji un maizes cepēji, kuru pulkā SIA "Elpa" sierus un jogurtu piedāvāja arī kazdandznieks Gundars Sisenis.

Pilnveidoties var bezgalīgi

"Siera kluba" prezidente un biedrības "Sloow Food" vadītāja, Mārtiņa Rītiņa vietniece Vanda Davidanova "Kurzemes Vārdam" pastāstīja, ka šādu sarīkojumu mērķis esot arī censties pārliecināt jauno paaudzi palikt un strādāt Latvijā, pierādīt topošajiem speciālistiem, ka viņu dzīves kvalitāte ir tieši proporcionāli atkarīga no iegūtajām zināšanām un prasmes.

Šobrīd pavāra profesija esot otrā visvairāk pieprasītā valstī, taču kvalificētu speciālistu trūkstot. "Mēs gribam pierādīt, ka arī mūsu valstī iespējams šajā arodā sasniegt spožas virsotnes un vairot savu labklājību. Labākajos galvaspilsētas restorānos pavāra alga jau tagad ir tūkstoš un vairāk latu mēnesī, un tie, kas to saņem, nav nokrituši no Mēness, bet savu prasmi apguvuši, strādājot un pilnveidojoties," sacīja "Siera kluba" prezidente. Viņa atgādināja, ka restorāna "Vincents" īpašnieks Mārtiņš Rītiņš, kurš atzīts par augstas klases profesionāli un gatavo maltītes karaļiem, aizvien vēl sakot, ka turpina mācīties un darīšot to tikmēr, kamēr vien strādāšot savā arodā.

Aicina atbraukt, lai izceptu maizi

48.arodvidusskolā par pavāra profesijas prestižu runāt ar topošajiem speciālistiem bija ieradies zemnieku saimniecības "Ēmužas" un Talsu restorāna "Ezera sonāte" īpašnieks Aivars Varņeckis. Par to, ko Latvijas laukiem dod lauksaimniecības un tās produktu pārstrādes uzņēmumu darbība, stāstīja SIA "Zelta kliņģeris" valdes priekšsēdētājs Dainis Āboliņš. Viņš aicināja jauniešus atbraukt uz Vārmi, lai savām acīm pavērotu, kā turienes dzirnavās tiek samalti graudi, kā iejauc mīklu un veido maizes kukulīšus. Uz Vārmi varot doties jebkuras Liepājas vai rajona skolas audzēkņi, tikai nepieciešamas piezvanīt pa tālruni 29463388.

Priekšlasījumu par Eiropas Savienības pavērtajām iespējām Latvijas lauku turpmākajai attīstībai sniedza, kā arī par programmas "Leader" īstenošanas gaitu valstī audzēkņiem saistoši pastāstīja Zemkopības ministrijas vecākā referente Andra Karlsone. Bet Gundars Sisenis klātesošos cienāja ar Kazdangā ražoto jogurtu un pacietīgi izskaidroja, ka gan pavāra, gan kulināra profesija ir ļoti radošs amats, jo svarīgi ir ne tikai tas, ko klientiem ceļ galdā, bet arī tas, kā maltīte pasniegta. Tie laiki, kad ēstuvēs ieskrējām, lai tikai remdētu izsalkumu, ir pagājuši uz neatgriešanos. Tagad aizvien prestižāka kļūst ēdināšanas kultūra.

Viss no Latvijas audzējuma

Tomēr visvairāk gaidīta Meistaru dienas dalībniekiem bija tikšanās ar Rīgas restorāna "Raibais balodis" šefpavāru Andi Kārkliņu. "Kurzemes Vārdam" viņš pastāstīja, ka topošajiem kolēģiem demonstrējis, kā pagatavot trīs dažādus siera ēdienus.

Lai izdomātu neparastam ēdienam nosaukumu, vēlāk audzēkņiem sarīkoja konkursu. Tika ieteikti gandrīz desmit dažādi varianti. Topošā pavāre Laura ierosināja maltīti nosaukt par "Krūtiņu Zelta siera gliemežvākā" un ieguva pirmo vietu, balvā saņemot siera rituli. Tāpat Andis Kārkliņš pierādīja, ka lieliski garšo īpaši sagatavoti lapu salāti ar akciju sabiedrībā "Limbažu piens" ražoto Monterigo (tas tulkojumā nozīmē Rīgas kalns) sieru.