Kurzemes Vārds

14:03 Svētdiena, 25. augusts
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Pakāpieni

Pirmais cilvēks uz kuģa
Ita Cērmane

Vīrieši esot labākie pavāri. Par savu barotāju – Jūras spēku flagmaņa "Virsaitis" vecāko koku ULDI MEIRI – karakuģa apkalpe saka: "Koks ir galvenais cilvēks uz kuģa." Uldis par koku strādā sešus gadus, bet par pavāru vēlējies kļūt jau bērnībā.

23.februārī "Virsaitis" uz mēnesi atstāja Liepājas ostu, lai dotos uz mācībām Norvēģijas ziemeļos, aiz Polārā loka. Vislielākā slodze būs tieši kokam, jo kuģis ceļā pavadīs sešas diennaktis, bet uz klāja bez komandas atradīsies vēl arī 150 sauszemes karavīru. Un visi gandrīz 200 vīri taču gribēs ēst!

Uldis atzīst, ka slodze būs lielāka nekā ikdienā, jo būs jāpabaro vairāk cilvēku: "Manu darbu neietekmē tas, vai ejam sešas dienas, vai divas dienas ejam un četras stāvam uz enkura. Pusdienas un vakariņas nepieciešamas vienmēr. Brīvāks režīms ir tikai tad, kad esam ostā." Karstajā, aptuveni 15 kvadrātmetru plašajā kambīzē pagatavot ēdamo diviem simtiem vīru nebūs viegli. Taču Uldis nesūrojas: "Tās ir dienesta grūtības. Galā tiksim." Pirmkārt, viņam nebūs jāstrādā vienam. Uz kuģa ir divi koki un divi stjuarti, ir arī dežurants, kurš mazgā traukus. Turklāt vajadzības gadījumā apsolīti arī palīgi no komandas. Un kartupeļi arī nebūšot jāmizo. Laikus sastādīta sātīga ēdienkarte, bet ēdieni būs vienkārši pagatavojami. Galvenokārt izmantošot makaronus un rīsus, bet kartupeļus aizstās kartupeļu pārslas, no kurām ātri un vienkārši var pagatavot biezeni. Cik īsti kilogramu vai tonnu pārtikas būs uz kuģa, Uldis nemaz nemāk pateikt: "Daudz. Vedām četras dienas."

Tagad Uldis, kurš ir dižmatrozis, uz "Virsaiša" ir galvenais koks, un viņa komandām pakļaujas visi kambīzē strādājošie. Domstarpības parasti nerodoties. Ja ēst gribas, tad jāklausa, smejas karakuģa apkalpe. Un nopietnāk piebilst: "Koks ir galvenais cilvēks uz kuģa."

Uldis uz "Virsaiša" par koku strādā kopš kuģis ir Latvijā – jau četrus gadus. Pirms tam viņš bijis koks uz mīnu tralera "Imanta". Pavisam par koku nostrādāti jau seši gadi. Taču arī pirms tam Uldis strādājis sabiedriskās ēdināšanas jomā – bijis bārmenis kafejnīcā "Pasaciņa" Peldu ielā, strādājis par gaļas izcirtēju tirgū. Bet tūlīt pēc skolas pabeigšanas strādājis toreiz slavenajā restorānā "Jūrpils" Grobiņā.

Uldis ir Liepājas puika, taču profesiju viņš apguvis Skrundas 42.lauksaimniecības profesionāli tehniskajā vidusskolā. Kaut arī Liepājā 90.gadu sākumā arī bijusi iespēja apgūt pavāra profesiju, puisis izvēlējies mācīties tālu no mājām, jo Skrundā mācījušies vairāki viņa paziņas, kuri labi atsaukušies par turienes mācību iestādi.

Kļūt par pavāru Uldis vēlējies kopš bērnības. Mamma viņam reiz teikusi, ka dēls to klāstījis, vēl bērnu dārzā iedams. Profesijas izvēle neesot ģimenes mantojums – neviens no tuviniekiem nav pavārs. Vienkārši paticis, bērnībā mammai virtuvē palīdzējis. Pat tas, ka kursā starp 26 meitenēm bijuši tikai četri puiši, nav viņu kavējis ceļā uz nosprausto mērķi.

Taujāts, kā kļuvis par kuģa pavāru, Uldis atzīst, ka tas ietilpis viņa plānos: "Jau sen gribēju strādāt uz kuģa. Mēģināju arī uz zvejas kuģiem. Tad pamanīju avīzē sludinājumu, ka Jūras spēkiem vajadzīgs pavārs uz kuģa. Atnācu, pieteicos. Pēc pāris nedēļām man piezvanīja, un tā nu esmu te." Kaut arī ar kara lietām un ieročiem Uldim mazāka saskare nekā pārējiem komandas locekļiem, pavisam maliņā atstumts viņš neesot: "Kad ir kopējās mācības, tajās jāpiedalās arī man. Tikai ikdienā tā nenotiek."

Ar dienestu Jūras spēkos un savu amatu Uldis ir apmierināts, patlaban viņam pat prātā neiešaujoties doma, ka varētu no dienesta aiziet. Arī ģimene – sieva un abi bērni: septiņus gadus vecais dēls un nepilnus divus gadus vecā meitiņa – pieņēmuši viņa dienesta ritmu, kad tētis bieži un ilgi nav mājās. Uldis gan atzīst: "Kad neesmu, sievai tomēr ir grūtāk." Mājās gan Uldis retāk stāvot pie plīts. Tā esot iegājies, ka tur gatavo sieva. Un esot jau arī apnikums, sevišķi no garākiem pārgājieniem atgriežoties.

Jūras viļņošanās Ulda darba spējas neietekmējot. Tikko iesācis strādāt, viņš uzzinājis, kas ir jūras slimība. Bet tagad jau pierasts, pat vislielākajos viļņos varot cept kotletes un kaitināt kolēģus ar vārīgākām iekšām.

Vizītkarte
Uldis Meiris

Liepājas puika.
Skrundas 42.lauksaimniecības profesionāli tehniskajā vidusskolā ieguvis pavāra diplomu.
Strādājis kafejnīcā "Pasaciņa" un kādreiz slavenajā restorānā "Jūrpils" Grobiņā, arī par gaļas izcirtēju tirgū.
Jau sešus gadus ir koks, pēdējos četrus – Jūras spēku flagmaņa "Virsaitis" vecākais koks.
Ir precējies. Ģimenē aug septiņus gadus vecs dēls un nepilnus divus gadus veca meitiņa.