Kurzemes Vārds

20:35 Trešdiena, 18. septembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Žeņas asā edienkaratē viltībiņas
Miks Kuncītis

Kā zināms, sportisti ir visai aizņemti cilvēki – treniņi un spēles paņem daudz laika, taču nav jau tā, ka atpūtai un sev neatliek nemaz. Basketbola kluba "Liepājas lauvas" spēlētājs Jevgēņijs Kosuškins savā karjerā spēlējis daudzās komandās un, ceļojot pa Latvijas pilsētām un iepazīstot jaunus cilvēkus, apguvis daudzus kulinārijas brīnumus. Arī tādus, par kuriem iepriekš nemaz nebija dzirdējis.

"Man patīk gatavot, un tas, šķiet, tāpēc, ka mana mamma ir lieliska pavāre – to nesaku tikai es, bet arī vēl vairāki basketbolisti, kuri ir nobaudījuši viņas gatavoto soļanku, kas parasti tiek tukšota katliem. Gatavošanas prieks man ir iedzimts tieši no viņas," stāsta Jevgēņijs Kosuškins. Un piebilst, ka tagad demonstrēt savu kulinārijas māku iznākot retāk, jo gluži vienkārši viņam viesnīcas numuriņā neesot virtuves, kur izpausties. Tiesa, ir alternatīva – BK "Liepājas lauvu" direktora Edvīna Strika ķēķis, kur Žeņa bieži vien paviesojoties, protams, ar saimnieka atļauju.

Sportists paliek sportists, tādēļ nav jābrīnās, ka arī Kosuškins dienu pēc dienas regulāri var ēst vistu ar makaroniem – šis vienkārši pagatavojamais ēdiens esot sportistu ēdienkartes prioritāte. "Nav tā, ka es makaronus ar vistas gaļu ēdu piespiedu kārtā, man patiešām šis salikums iet pie sirds, turklāt tas, ka galvenās sastāvdaļas ir vista un makaroni, nenozīmē identiskas garšas iznākumu. Mainot piedevas, var panākt ikreiz atšķirīgu rezultātu," teica basketbolists.

Rīdzinieks, kuru zināmā mērā varētu saukt arī par liepājnieku (Jevgēņijam šī nav pirmā reize, kad viņš spēlē mūsu pilsētas klubā), pastāstīja, ka viņam vairāk patīkot asākas garšas. Baudot gandrīz katru Žeņas māksliniecisko sajaukumu, to noteikti varēs izjust, tā teikt, visās varavīksnes krāsās jeb no kečupa līdz "Tabasco" mērcei, kas dažam pat, iespējams, liks uz mirkli sastingt.

Basketbolista gatavotie ēdieni lielākoties gan ir vienkārši, taču ar savu niansi. "Man parasti nav daudz brīvā laika, ko veltīt maltītes pagatavošanai, tādēļ parasti izvēlos vienkāršāko un ērtāko risinājumu, piemēram, salātus. Atliek tikai nopirkt dārzeņus, krējumu, majonēzi un dažkārt vēl šo to, un pusdienas jau pēc pāris minūtēm var celt galdā," saka Kosuškins. Bet, ja pavisam nav laika, tad viņš iegādājas gatavo pārtiku. Pēc Žeņas teiktā, vājā vieta viņa profilā esot saldie ēdienu, tos gan viņš nemākot pagatavot, taču pašam garšojot ābolu pīrāgs. "Patiesībā neesmu liels kārumnieks, tādēļ arī īsti neko neesmu mēģinājis paveikt šajā lauciņā, taču labprāt kādā brīvā brīdi pārbaudītu savus spēkus. Varat mani kādu dienu uzaicināt pie sevis, neatteikšu," smej basketbolists.

Lai arī sākumā varētu šķist, ka sportistiem nav jāuztraucas par savu figūru, Jevgēņijs apgalvo, ka, tāpat kā visiem, var rasties problēmas ar lieko svaru. Un brīžos, kad viņš ir pārdozējis, ēdienkartē tiek veiktas nepieciešamās izmaiņas. Basketbolists pauda, ka sportisti ļoti labi jūt pat mazāko svara palielināšanos, nemaz nevajagot kāpt uz svariem.

Kaut arī Liepājā Kosuškinam ir visas iespējas tikt virtuvē un sākt improvizēt, arī viņam samērā bieži patīk aizstaigāt līdz kādai kafejnīcai vai restorānam un nobaudīt profesionālu pavāru darbu. Mūsu pilsētā viņa iecienītākās vietas ir "Pastnieka māja" un "Poriņš". Tomēr ikdienišķās ēdienreizes kopā ar komandu Liepājas pilsētas un rajona Policijas pārvaldes ēkas bistro "02" ir gana sātīgas un gardas. Vēl basketbolists pastāstīja, ka viņam patīkot ķīniešu virtuve un tradicionālais suši.

Trīs Žeņas iecienītās receptes

"Artūra iecienītie salāti"

Ņem salātlapas, čerī tomātus, sīpolus, visu sagriež un ieber kopējā traukā. Pēc tam paņem vistas fileju, sagriež gabaliņos un kopā ar šampinjoniem pannā apcep un mazliet pasautē baltvīnā (pēc izjūtas – tā, lai sulīgums paliek), vēlāk to sajauc ar salātiem un pa virsu sarīvē parmizāna sieru. Tālākais jau ir jūsu pašu ziņā – pievienot majonēzi vai ne, tāpat arī ar sāli un piparus.

"Liepnieka vistu spārniņi"

Vispirms sagriež vistas spārniņus divās daļās un sautē apmēram 45 minūtes cepeškrāsnī. Tālāk paņem vislētāko kečupu (tas esot svarīgi), pieber tam piparus, mazliet "Tabasco" mērci, papriku, samaisa, un mērcīte ir gatava. Tad uzlej virsū spārniņiem un pa virsu sarīvē sieru. Uzreiz pēc tam nevajadzētu ēst, bet atdzesēt, jo tā esot garšīgāk... Ļoti garšīgi esot kopā ar alu.

"Adekvātais profs"

Uz pannas eļļā apcep sīpolus, pieber klāt malto gaļu (labāk liellopu), bet pēc tam seceniski liek klāt konservētus tomātus savā sulā, pupiņas savā sulā, ķiplokus, papriku, tad sautē minūtes 40. Kad gatavs, atkal sarīvē sieru, uzber kukurūzu un pannai uz laiku uzliek vāku. Šis ēdiens esot garšīgāks ar lavašu.