Kurzemes Vārds

16:57 Trešdiena, 20. novembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Kuldīga ar pilnu vēderu
Anda Pūce

Laiks ar katru dienu kļūst pavasarīgāks. Kamēr vieni, nevarēdami sagaidīt vasaras sauli, kravā somas un dodas uz Ēģipti, citi dodas pirmajos brīvdienu izbraukumos ar ģimeni. Arī "Brīvbrīdis" nolēmis mazliet paceļot tepat Kurzemē. Bet pirms tam vēlas nodrošināties ne tikai ar ceļvežiem, bet arī ekspertu ieteikumiem. Šoreiz brauksim uz Kuldīgu un meklēsim labākās vietas, kur ieturēt maltīti.

"Tūristi bieži jautā par iespējām paēst Kuldīgā un pilsētas apkārtnē, un, ja sākumā mums nebija atsevišķi izdalītas ēdināšanas sadaļas tūrisma bukletos, tad tagad šī nozare jau ir attīstījusies," stāsta Kuldīgas Tūrisma informācijas centra direktora vietniece Jana Bergmane. Arī Kuldīgas uzņēmēji stāsta, ka jūt tūristu pieplūdumu, īpaši vasarā no aprīļa līdz septembrim.

Jautāta par apmeklētāju iecienītākajām ēstuvēm Kuldīgā, Jana nosauc kafejnīcu "Pagrabiņš" ar āra terasi, arī viesnīcas "Metropole" bāru un restorānu, tāpat kafejnīcu "Pīlādzītis", kas atrodas ļoti izdevīgā vietā – Pārventā, pa ceļam uz Ventas rumbu. "Tur ir arī šūpoles, smilšu kaste un šļūcamkalniņi bērniem un skaista stiklota terase, kas viesiem ļoti patīk," stāsta J.Bergmane. Viņa rosina arī citus uzņēmējus padomāt par piedāvājumu ģimenēm, jo tieši tāda veida ēstuves, kur var aiziet kopā ar bērniem, Kuldīgā meklē gan viesi, gan paši kuldīdznieki.

Jauniešu auditorija gan vairāk iecienījusi firmas "Stender`s" ēstuves – picēriju un bāru. Bet lielām tūristu grupām tūrisma biroja speciāliste rosina meklēt "ELVI" tīkla bistro, kur 40 cilvēku var, daudz negaidot, tikt pie maltītes. Savs apmeklētāju loks ir arī kafejnīcai "Jāņa nams", tāpat iecienīts viesnīcas "Kolonna" bārs.

Taču netrūkst arī problēmu, ar kurām Kurzemes mazpilsētas uzņēmējiem jātiek galā. Tā "Brīvbrīdim", pērnvasar viesojoties Kuldīgā, nācās sastapties ar dažādām likstām iepriekš visnotaļ pievilcīgajā firmas "Stender`s" krodziņā Liepājas ielā. "Jā, diemžēl arī paši kuldīdznieki sūdzējušies, ka apkalpošanas līmenis daudzos ēdināšanas uzņēmumos varētu būt labāks," apstiprina J.Bergmane. Tāpat birojā pretenzijas izteikuši viesnīcas "Metropole" bāra apmeklētāji, taču Jana uzskata, ka te problēmas, iespējams, esot tādēļ, ka vairākkārt mainījušies ēstuves vadītāji un arī darbinieki. "Pagrabiņā", piemēram, apkalpojošais personāls strādā jau gadiem, un tas uzreiz jūtams arī apmeklētājiem. Taču "Metropole" ir gandrīz vienīgā vieta Kuldīgā, kur tūristiem bez vakariņu šķīvja tiks arī kāds cits prieks. Te nedēļas nogalē ir dzīvā mūzika. "Tādu kluba veida ēstuvju mums pilsētā vēl pietrūkst," atzīst arī "Brīvbrīža" aptaujātie kuldīdznieki.

Vēl J.Bergmane apbēdina tos ceļotājus, kas meklēs iespēju Kuldīgā tikt pie vēlām vakariņām, jo pēc pulksten 22 vēderpriekiem varēs izmantot tikai diennakts veikalos nopērkamās uzkodas.

Tomēr ik mēnesi kuldīdznieki aizvien aktīvāk domā par savas pilsētas sakārtošanu tūristu uzņemšanai. "Mēs ceram, ka tad, kad pie mums sāks braukt vairāk viesu, radīsies lielāks pieprasījums un būs arī atbilstošs piedāvājums no uzņēmēju puses," saka J.Bergmane. Tāpat viņa cer, ka kuldīdznieki pratīs noturēt sniegto pakalpojumu kvalitāti un sapratīs, ka pat tikai viens slikts iespaids var ietekmēt ceļotāju turpmāk izvēli.

Ekspertu ieteikumi

Daiga Bitiniece, laikraksta "Kurzemnieks" redaktore:
"Ir divas vietas, kur parasti dodos pusdienās. Viena ar neierobežotu darba laiku – kafejnīca jaunajā firmas "ELVI" veikalā. Tur visplašākajā izvēlē ir dārzeņu salāti (dažbrīd līdz pat desmit veidu), kas turklāt sagriezti un sagatavoti ar īpašu ķērienu – ļoti garšīgi. Ja pagūstu līdz pulksten 14, tad ēdu Kuldīgas 78.arodvidusskolas ēdnīcā, kur ir lētāk un ne mazāk garšīgi. Bet ciemiņus vedu uz "Metropoli", jo tas ir jaunākais restorāns pilsētā, un ēdiens tur tiešām kvalitatīvs. Tiesa gan, personālam vēl būtu ko mācīties, piemēram, kā attaisīt vīna pudeli un kā to pasniegt."

Uldis Dambītis–Dambergs, SIA "Metrum" Kuldīgas biroja vadītājs:
"Vasarā savus viesus pusdienot vedu uz divām vietām – restorāna "Metropole" terasi (plaša terase, izcila kafija, skats uz Alekšupīti, labi apmeklēta vieta īpaši tūrisma sezonas laikā) vai arī uz kafejnīcas "Pagrabiņš" terasi, kas izbūvēta uz pašas Alekšupītes (tu jūties kā mazajā Venēcijā – upes čala zem kājām, ļoti laipna apkalpošana). Ziemā ar viesiem labprāt dodos uz šašliku krodziņu "Klūdziņa", jo tur gaļas ēdieni top klienta acu priekšā – kamīnā. Viss ir ļoti garšīgs, īpaša apkalpošana ļauj justies kā gaidītam viesim. Turklāt te ar klientiem darbojas paši saimnieki."


Ēdināšanas iespējas Kuldīgā
Lēnās ēdināšanas krodziņš "Klūdziņa", Ēdoles ielā 40.
Kafejnīca "Jāņa nams", Liepājas ielā 36.
Kafejnīca "Pīlādzītis", Stendes ielā 2.
Bistro "ELVI", Smilšu ielā 20 un Gravas ielā 1.
Kafejnīca "Pagrabiņš", Baznīcas ielā 5.
Bārs–klubs "Stenders", Liepājas ielā 3.
Bārs–restorāns viesnīcā "Metropole", Baznīcas ielā 11.
Kafejnīca viesnīcā "Kolonna", Pilsētas laukumā 6.
Picērija "Stenders Pica", Sūru ielā 2