Kurzemes Vārds

03:55 Pirmdiena, 22. oktobis
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Citzemju virtuve ikdienas maltītē
Inita Gūtmane

Ja citi no ārzemēm pārved dekoratīvus šķīvjus, krūzītes, kausus vai atslēgu piekariņus, Ainara Pūpola ceļasomā ikreiz atrodamas garšvielas. Daudzas no tām atceļojušas no Dānijas, kur blūzmenis ik pa laikam muzicē un kur viņš ir atradis sev tīkamas garšvielu bodītes. Taču viņš nav garšvielu kolekcionārs, bet to cienītājs un aktīvs patērētājs. Jo pat ikdienā sevi un ģimeni palutina ar paša gatavotiem dažādu valstu ēdieniem. Pašlaik mūziķim aktuāla ir Taizemes virtuve.

Komplimentus saņem bieži

Ainars stāsta, ka iemācīties gatavot ēdienus piespiedusi pati dzīve, izvēlētais dzīvesveids. Taču šī nodarbe viņu nenomāc, bet dara lielu prieku. "Ceļojot pa ārzemēm ar grupu, ikreiz doties uz restorāniem sanāk dārgi. Daudz lētāk ir pašiem pagatavot ēdienu," saka Liepājas blūzmenis. Pirmais sarežģītais un garšas ziņā daudzveidīgais ēdiens, ko viņš iemācījās pagatavot, bija "Čili kankarno", kura pamata sastāvdaļas ir pupiņas un gaļa. Šo ēdienu savulaik viņam ierādīja mūziķis Stīns jeb Lui Fonteins, pie kura Ainars Dānijā kādu laika dzīvojis. Fonteins Meksikā noskatīto ēdienu gatavo dikti asu, bet Ainars to pieskaņo savai gaumei. Lai šo ēdienu pagatavotu, nepieciešamas vismaz četras stundas. Taču ieguldītais laiks atmaksājoties, jo ēdiens tik tiešām esot gards, ko apliecinājusi gan Ainara ģimene, gan draugi, kuriem bijusi izdevība nobaudīt šo maltīti. Jāpiebilst, ka komplimentus par savu pavāra prasmi mūziķis saņem visai bieži. Nereti nācies pat atbildēt uz jautājumu, no kura restorāna ēdiens ir pasūtīts.

Mūziķis saka, ka ģimenei vai kuplākam skaitam viesu viņam patīk ēdienu pasniegt, to ievietojot īpašajā wox pannā vai bļodā, ko noliek galda vidū. Tad, ļaujoties ēdiena īpašajai krāsas un smaržas burvībai, pa kārtai katrs to var nobaudīt.

Pūpolu ģimenei ēdiena gatavošana ikdienā ir ierasta lieta. "Sieva parasti taisa tradicionālos latviešu ēdienus, kā arī sagatavo griķus, rīsus, kas man savukārt tik labi nesanāk," atklāj Ainars. Viņš vēlētos, lai ģimene ēdienreizēs varētu sanākt kopā un paēst pie viena galda, bet diemžēl ne vienmēr tas izdodas. Jo abas vecākās atvases, kā jau mūsdienu jaunieši, ir aizņemti ar dažādām lietām ārpus mājas. Bet pat tad, ja visiem izdodas apsēsties pie viena galda, vecākie bērni ātri notiesā ēdienu un steidzas, piemēram, pie datora. Savukārt svētkos, ja vien atļauj finanses, ģimenes galva ar savu sieviņu labprāt dodas uz kādu restorānu.

Var iztikt bez pavārgrāmatas

Ainars saka, ka viņam ir ļoti laba garšas atmiņa. Ārzemēs nobaudītos ēdienus, kas gājuši pie sirds, viņš mēģina atkārtot mājās. Taču viņš tos nekopē, bet uztaisa, kā pašam labāk garšo. "Esmu bijis ļoti daudzās interesantās ārvalstu ēstuvēs. Piemēram, Francijā ēdu franču un grieķu tradicionālos ēdienus, Vācijā, protams, vācu, kā arī ķīniešu, filipīniešu un austrumnieku iecienītos kebabus. Spānijā nobaudīju paeljas. No katras valsts ēdieniem esmu kaut ko paņēmis sev," stāsta Ainars. Īpaši spilgti atmiņā viņam palicis notikums, kad pēc kāda Parīzē nospēlēta koncerta trijos naktī devušies uz kafejnīcu un kopā ar draugiem nesteidzīgi baudījuši šīs valsts delikateses, kā austeres ar majonēzi.

Ainars secina, ka no garšvielām visbiežāk izmanto čili un baziliku. Viņa virtuvē var atrast arī tādas garšvielas, kuras Latvijā nav vai arī grūti atrodamas, piemēram, ingvera saknes, citronzāle un citronlapas. Taču, lai ēdienu darītu daudzveidīgāku, nemaz nav jālūkojas pēc tālzemju garšvielām. Ēdiena bagātināšanai noder arī mūsu pašu veikalos iegādājamas lietas, teiksim, alkohols. Piemēram, ar gaišo alu var bagātināt garšu gan zupām, gan gaļai. Tāpat noderīgs ir vīns un konjaks.

Īpaši liepājniekam patīk vārīt zupas, iecienītākās ir no taizemiešu virtuves, piemēram, cāļa – kokospiena un laša – kokaspiena zupa. Lai gan pašam ēdiena meistaram tās garšo asākas, tomēr viņš respektē arī pārējos ģimenes locekļus. Kad ciemos gaidāma sievasmāte, viņai par godu zupa top maigāka. Vēl Ainara pūrā ir dažādas oriģinālas marināžu receptes.

Lai gan dziedātājs un ģitārists labprāt ēd saldos ēdienus, pats viņš tos negatavo. Tāpat neaizraujas ar dažādu kokteiļu gatavošanu. Viņš priekšroku dod ūdenim, alum un vīnam. Vēl pieprasīts dzēriens Ainaram ir tomātu sula ar citronu. Bet svētku reizēs vai brīžos, kad iestājies pagurums, noder uzmundrinošs dzēriens, kas pagatavots no 100 gramiem tomātu sulas, puse no izspiestas citrona sulas un 50 gramiem šņabja. Protams, tikai tad doma par sēdēšana pie stūres ir jāatmet.

Taizemes zupa Pūpola gaumē

Nepieciešams: 500 g svaigu šampinjonu, 300 g saldētu brokoļu, 900 g "Tai Wox" saldētu dārzeņu, 200 g saldētu krevešu, 4 daiviņas ķiploku, 2 ēdamk. kaltēta bazilika, ½ ēdamk.rupjās sāls, ½ tējk. melno piparu, ¼ tējk.zaļās čili pastas, citronzāles stiebra, 100 g zivju mērces, 50 g sojas mērces, glāze gaišā alus, ½ tējk.čili piparu, trīs citronkoka lapas un sula no trīs izspiestiem citroniem.

Gatavošana: uzkarsē pannu, uz kuras uzlej olīveļļu. Ieliek sagrieztus šampinjonus, pielej sojas mērci, pēc tam seko krevetes, ķiploks un citronzāle. Masai pievieno brokoļus un pārējos dārzeņus, pielej alu. Ja nevēlas sautējumu, bet zupu, pievieno ūdeni. Beigās klāt liek pārējās garšvielas.

Karstā un skābā krevešu zupa

Nepieciešams: 750 ml ūdens vai cāļa buljons, 8 tīģergarneles, 5 laima koka lapas, 3 ingvera saknes šķēles, 2 citronzāles stiebri, glāze zivju mērces, ½ glāze citrona sulas, 5 zaļo aso čili piparu, krūze ar sagrieztiem šampinjoniem, tējk.čili pastas, 3 koriandra lapas, 60 ml citronu sulas, tējk.sasmalcinātu koriandru lapu.

Gatavošana: ūdenim vai cāļa buljonam pievieno laima lapas, ingvera sakni. Kad masa sāk vārīties, pieliek zivju mērci, citronzāli, sēnes, čili piparus. Vāra 2 minūtes. Tad liek krevetes, kuras vāra tik ilgi, kamēr kļūst rozā (apmēram 1 min.). Pēc tam pieliek. Bļodā, kurā zupu servēs, ielej laima sulu un čili pastu.