Kurzemes Vārds

15:26 Trešdiena, 16. oktobis
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Alda Kļaviņa Indijas garšas izjūta
Daina Meistere

"Ikdienā nemēdzu ieturēt maltītes kafejnīcās, bet sagatavoju sev pusdienas, ko paņemt līdzi uz darbu. Lai skaidri zinu, ko es ēdu un cik es apēdu," pastāstīja mākslinieks, Liepājas Pedagoģijas akadēmijas Mākslas un dizaina katedras profesors Aldis Kļaviņš. Viņš atzinās, ka pēdējā laikā tikpat kā nelieto gaļu. Savulaik ieturējis diētu, kuras pamatā bija gaļa, un tad nu ilgākam laikam viņam tās pietiks. Arī no miltu ēdieniem un maizes profesors atturas, jo cilvēkiem ar viņa asinsgrupu nav ieteicami izstrādājumi, kas gatavoti no kviešiem.

Tāpēc tagad var likt uzsvaru uz veģetāro virtuvi. Tās izpratni māksliniekam veidojuši arī ceļojumi, un lielu ietekmi Alda Kļaviņa garšas izjūtās atstājis brauciens uz Indiju. Tā laikā viņš cienāts un pats gatavojis ēdienus indiešu gaumē.

"Man ir tāds ēdiens, par kuru tie cilvēki, kas to nogaršojuši, jautā: "Kas tā par gaļu?" Bet tā nav gaļa, tā ir soja," paskaidro mākslinieks. Aldis Kļaviņš ir gatavs dalīties šī ēdiena receptē ar "Brīvbrīža" lasītājiem.

Sojas risoto

100 līdz 150 gramu rīsa (novārīti),
ņem paciņu sojas produkta, vāra minūtes piecpadsmit līdz divdesmit un kādu brīdi ļauj pastāvēt (vārot garšai var pielikt kubiciņu dārzeņu buljona),
sīpolu sagriež un sacep eļļā,
Sacep soju kopā ar sīpoliem, var vēl pielikt papriku.
Pieliek rīsus un visam klāt Indijas garšvielu (var nopirkt gatavu).
Labāk baudīt siltu.

Māksliniekam patīk salāti, un priekšroku viņš dod vienkāršībai, kas nenozīmē, ka tāpēc galaiznākums ir mazāk garšīgs.

Biešu salāti ar ķiplokiem

Sarkano bieti (vēlams liela izmēra un, ja ar zemi, tad labāk nomazgāt) ieliek cepeškrāsnī un cep līdz mīksta,
tad padzesētai noņem miziņu, sarīvē uz sakņu rīves,
ķiploku izspiež,
uzlej labu (nerafinētu) olīveļļu,
samaisa un aptur ledusskapī, līdz viss savelkas.
Ēd salātu vietā.

Liepājas Pedagoģijas akadēmijas pasniedzējs iecienījis arī ceptus dārzeņus. Ja selerijas saknes sagriež plānās šķēlītēs, apcep olīveļļā vai rapšu eļļā, kuru iecienījis mākslinieks, un pārkaisa ar Indijas garšvielām, tad iznāk lieliska piedeva, kuru var ēst pusdienās kopā ar rīsiem. Tāpat ļoti garšīgi ir baklažāni, kurus sagriež ripiņās un uzcep. Aldis Kļaviņš ir īsts sieru baudītājs. Tāpēc uz baklažāniem uzliek kazas vai aitas sieru. "Vispār man garšo visi sieri, un jo tiem asāka smaržā, jo labāk," nenoliedz mākslinieks. Sieru viņš liek arī pie veģetārā sakņu sautējuma, kurā savāra burkānus, kāpostus, cukini un citas saknītes, kas gadās pie rokas, tur nu klāt vislabāk garšojot tieši Kazdangas baltais siers ar dillēm.

Bet viesiem Aldis Kļaviņš gatavo suši. Izejvielas var nopirkt speciālā stendā, bet, kā tās labāk savienot, tas paša gatavotāja ziņā.

"Esmu izmēģinājis dažāda veida suši, arī iecienīto Kalifornijas recepti, kam pamatā ir jūras veltes, bet tomēr man pašam vislabāk patīk un arī izdodas tāds tradicionāls veids – ar lasi un svaigu gurķi. Un svarīgākais visā šajā procesā ir atrast īstos rīsus un tos pareizi novārīt," pieredzē dalījās A.Kļaviņš.

Ir vēl viens kulinārijas meistarstiķis, kuru nogaršojuši draugi mēdz slavēt un vēl citiem pavēstīt, kā pie Alda Kļaviņa dzēruši garšvielu tēju ar pienu. Mākslinieks pēc Indijas iepazīšanas izsaka versiju, angļu paradums dzert tēju ar pienu ir pārņemts no viņu kolonijas Indijas tautām.

Čai masalā (tēja no speciālām garšvielām)

Ņem svaigu ingvera sakni,
kardamonu (labāk nemaltu, bet, ja tāds nav pieejams, var arī malto),
var piemest klāt citas garšvielas, arī kādu piparmētru lapiņu,
pavāra ūdenī kādu laiku, pielej pienu un kādu šķipsnu melno "Brook bond" tēju plus vēl kādu šķipsnu Ceilonas tējas,
pagaida, kamēr dzēriens uzmet pirmo burbuli,
noņem no uguns un izkāš.
Dzer saldu ar cukuru vai medu, var pamieloties klāt ar kādu saldumu (Aldim Kļaviņam te garšo kliju spilventiņi).
Tējai ir uzmundrinošs efekts.