Kurzemes Vārds

23:46 Sestdiena, 16. novembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Man, lūdzu, sulu!

Cilvēkam dienā jāuzņem 2 – 3 litri šķidruma – tā mūs māca veselīga uztura speciālisti. Daudzi ar to saprot – dzert ūdeni, taču šie paši speciālisti saka – nē, ne tikai ūdeni, bet arī citus šķidrumus – tēju, kafiju un, protams, sulu. Lai popularizētu sulas kā veselīga dzēriena lietošanas tradīciju nostiprināšanos, šie paši veselīgā uztura un citi speciālisti, kā arī sulu ražotāji uzsākuši kampaņu "Sargā sulu!". "Brīvbrīdis" ieskatījās dažos faktos par sulu lietošanas tradīcijām Latvijā un uzklausīja speciālistu ieteikumus, kāpēc tās mums ir vajadzīgas.

Kas mums labāk garšo?

To, ka Latvijas iedzīvotāji nav čaklākie sulu dzērēji, rāda pētījumu kompānijas Canadean veiktais pētījums. Tajā ir noskaidrots, viens iedzīvotājs izdzer vidēji tikai 9,7 litrus sulas gadā (piemēram, Eiropas Savienības valstīs kopumā viens iedzīvotājs gadā vidēji izdzer gandrīz 14 litru sulas, kamēr Vācijā sulu patēriņš ir 28 litri uz vienu iedzīvotāju, bet Kiprā – pat līdz 55 litriem gadā). Tajā pašā laikā mēs esam visai naski uz citu dzērienu lietošanu. Kā apliecina šis pētījums, viens Latvijas iedzīvotājs vidēji gadā patērē 70 litru alus, 64 litrus ūdens, 60 litru kafijas, 38 litrus gāzētos bezalkoholiskos dzērienus, 36 litrus piena un 29 litrus tējas.

Kāpēc izvēlēties sulu?

Speciālisti, kuru darbs ir saistīts ar veselīgu uzturu, sulas kā ļoti ieteicamu dzērienu slavē tajās esošo vitamīnu, ogļhidrātu un minerālvielu dēļ. Sulas satur kāliju, kalciju un magniju un citas minerālvielas. Turklāt tās ir lielisks slāpju veldzēšanas līdzeklis ar zemu kaloritāti – to sastāvā atkarībā no sulas veida ir 75 – 90 procentu ūdens. Dārzeņi un augļi, no kuriem spiež sulas, satur organiskās skābes. Tās aktīvi piedalās barības vielu pārstrādes procesos un tām piemīt pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība. Tas, kādus vitamīnus sula satur, ir atkarīgs no sulas veida, taču lielākoties ir sastopami A, B grupas vitamīni un C vitamīns.

Pietiks ar litru dienā

Sākot lietot dažādas sulas vairāk nekā iepriekš, cilvēkiem rodas jautājumi par to, vai, dzerot tās pārāk daudz, nevar savam organismam nodarīt pāri. Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis skaidro, ka pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešams uzņemt ap 2,5 – 3 litriem šķidruma. Daļu no šī šķidruma mēs uzņemam ar ikdienas uzturu, jo visi pārtikas produkti satur zināmu ūdens daudzumu. Parasti rēķina, ka ar produktiem cilvēks dienā saņem ap 1 litru ūdens, aptuveni 400 gramu ūdens atbrīvojas organismā vielmaiņas procesos, tātad jāizdzer apmēram 1 litrs, un šis varētu būt litrs sulas. Divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimniekiem viņš iesaka izvairīties no skābenajām sulām, bet cilvēkiem ar pazeminātu skābes līmeni kuņģī ārsts mudina tukšā dūšā dzert nedaudz sulu, turklāt darīt to nesteidzoties. Bet bērniem sulas iesaka atšķaidīt ar ūdeni, lai izvairītos no zobu emaljas bojājumiem.

Eksperimentējam mājas apstākļos

Popularizējot sulu dzeršanas tradīcijas, speciālisti vienlaikus pievērš uzmanību arī apstākļiem, kuru iespaidā gan augļi un dārzeņi, gan arī sulas bojājas. Tāpēc Sulu ekspertu padome iesaka katram pašam mājas apstākļos vai klasēs veikt eksperimentu, lai pārliecinātos par gaismas un skābekļa negatīvo ietekmi uz augļu un sulu kvalitāti un veselīgajām īpašībām. Īpaši interesanta šī nodarbošanās varētu būt bērniem.

Lai veiktu eksperimentu, nepieciešams:
* kartona kaste;
* 2 āboli, 2 tomāti un divi nelieli vīnogu ķekari;
* divas pakas no katras sulas: ābolu, tomātu un vīnogu;
* divas uz pusēm pārgrieztas sulas pakas;
* lampa.

Ar augļiem eksperiments notiks divas nedēļas, bet ar sulām – vienu nedēļu. Eksperimentam paredzētie augļi ir jānovieto divās atšķirīgās vidēs: gaismā un tumsā. Tādēļ ņem kartona kasti un sadala to divos nodalījumos. Vienā kastes pusē novieto vienu ābolu, tomātu un vīnogu ķekaru un virs tiem lampu.

Atver vienu ābolu sulas paku un no tās ielej sulu stikla glāzē. Novieto glāzi blakus augļiem. Tāpat rīkojas arī ar tomātu sulu un vīnogu sulām. Pēc tam atvērtās sulas pakas aizskrūvē un novieto blakus sulas glāzēm. Lai sasniegtu labākus rezultātus, gaismai uz augļiem būtu jāspīd nepārtraukti.

Otrā kastes pusē novieto otru ābolu, tomātu un otru vīnogu ķekaru, katram no tiem uzliekot virsū pārgriezto sulas paku, kas augli pasargās no gaismas. Blakus augļiem novieto neatvērtās ābolu, tomātu un vīnogu sulas pakas. Pēc nedēļas ņem tīru stikla glāzi un ielej tajā sulu no atvērtās pakas. Ņem vēl vienu glāzi un tajā ielej sulu no neatvērtās pakas. Abas sulas glāzes salīdzina ar to glāzi, kuru piepildījām eksperimenta sākumā pirms nedēļas. Salīdzinām sulas krāsu visās glāzēs! Un tieši tāpat salīdzinām augļus.

Sīkāku informāciju par to šo eksperimentu var saņemt, ieskatoties mājaslapā www.sarga–sulu.lv, sadaļā eksperiments. Eksperimenta rīkotāji arī lūdz rezultātus nosūtīt viņiem apkopošanai. Šajā pašā mājaslapā arī ikviens interesents var uzdot speciālistiem jautājumu, kas saistīts ar sulu sagatavošanu, uzglabāšanu, lietošanu un jebko citu.

Sagatavoja Kristīne Pastore