Kurzemes Vārds

07:34 Svētdiena, 25. augusts
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Kad neredzamie pārtikas draugi liek par sevi manīt

Ilze Grunska

Pārtikas produktu klāsts veikalos mūsdienās ir ļoti plašs, tomēr pat jauni cilvēki arvien biežāk slimo ar dažādām kaitēm, jūtas noguruši un neveseli. Speciālisti uzskata – pie vainas konservanti.

Garšīgāk un indīgāk

Pārtikas piedevām ir dažādas funkcijas, un tikai nedaudzas no tām ir ar konservējošām jeb baktēriju attīstīšanos ierobežojošām īpašībām. Lielākā daļa E piedevu pārtikas ražotāji lieto kosmētiskos nolūkos – ēdamais vienkārši izskatās labāk. Ja produktiem nepievienotu iebiezinātājus, emulgatorus un stabilizatorus, tie ātri vien sačākstētu – majonēze noslāņotos, krējums pieliptu pie paciņas sienām utt. Tāpēc arī tiek uzskatīts, ka liesās majonēzes sastāv galvenokārt no iebiezināta ūdens. Antioksidanti pagarina produktu glabāšanas laiku. Par nekaitīgākajiem un dabiskākajiem uzskatāmi: askorbīnskābe E 300, pienskābe E 270 un citronskābe E 330. Par potenciāliem alerģiju izraisītājiem zinātnieki uzskata butilēto hidroksianizolu BHA E 320, butilēto hidroksitoluolu BHT E 321, propilgallātu E 310, oktilgallātu E 311 un dodecilgallātu E 312.

Konservanti savukārt aptur kaitīgo mikroorganismu savairošanos produktā, un par nekaitīgākajiem tiek uzskatīti: sorbīnskābe E 200, E 201, kālija sorbāts E 202, kalcija sorbāts E 203. Speciālisti iesaka izvairīties no produktiem, kas aizdarīti ar E 210–219 un 249–252, jo tiem konstatētas toksiskas un alerģijas izraisošas īpašības. Galvassāpes un nelabumu, bet vēlāk traucējumus asins apgādei ar skābekli, arī vēzi var izraisīt E 220–227. Lielos daudzumos par indēm uzskata E 236–238. Tie gan neatrodas Latvijā atļauto vielu sarakstā. Garšas pastiprinātāji E 620–640 rūpējas par sliktā produktā neesošu garšu vai smaržu, un ir aizdomas, ka tieši šīs vielas ir vainīgas pie tā, ka dabīgi produkti mums šķiet pārāk skābi vai negaršīgi. No pārtikas piedevām patērētājam ir neglābjami izmainīta garšas izjūta. Dabīgās krāsvielas iegūst no galda bietēm, ķiršu sulas un safrāna. Taču pārtikas ražotāji priekšroku dod mākslīgajām krāsvielām jeb E 100–180, kaut vai nitrītsāļiem E 249 un E 250, kas kaitīgi ietekmē mūsu iekšējo orgānu darbību. Krāsvielu un nātrija benzoāta E 211 pievienošana pārtikai saistāma ar bērnu hiperaktivitāti un uzmanības deficīta sindromu.

Saldinātāji ir cukuru nesaturošas vielas, kas pazemina kaloriju daudzumu ēdienā un neveicina kariesa veidošanos, taču ir valstis, kur aizliegts lietot acesulfāmu E 950, ciklāmskābi E 952 un saharīnu E 954, jo ir aizdomas, ka tie izraisa vēzi.

Cīnīties vai ļauties?

Liepājnieki, kā izrādās, zina, ko vēlas, un nelieto pārtiku, kas šķiet aizdomīga vai pārāk ķīmiska. Divu bērnu māmiņa Zane pastāstīja, ka cenšas pirkt produktus ar karotīti, arī vasarā iztiek ar mazdārziņos izaudzētiem vai tirgū iepirktiem dārzeņiem. "Zinu, ka veikalos viss – pat augļi un dārzeņi ir apsmidzināti ar ķimikālijām," domās dalījās Zane. "Cenšos bērniem nepirkt arī pudelēs pildītas limonādes, bet pagatavot ko līdzīgu mājās, jo veikalos šie produkti ir pilni ar konservantiem."

Mārtiņš (24 gadi) uzskata, ka vislabākie ir Latvijā "Spilvas" un "Pūres" ražotie produkti. "Es domāju, ka tam, ko ražo pie mums, vispār ir daudz mazāk konservantu un krāsvielu. Cilvēkiem vajadzētu piesardzīgi izraudzīties, ko viņi lieto, jo pārtikas piedevas neatgriezeniski ietekmē mūsu organismu," sprieda Mārtiņš.

Līvija (23 gadi) uzskata, ka mūsdienās ir neizbēgami izvairīties no konservantiem pārpilnās pārtikas. "Es droši vien, tāpat kā visi citi, uzņemu tās pārāk daudz," sacīja jauniete. "Agrāk skatījos un lasīju, bet sapratu, ka no tā sliktuma izvairīties ir pārāk grūti. Tagad pievēršu uzmanību vienīgi tam, lai mākslīgo vielu nebūtu pārāk daudz."