Kurzemes Vārds

02:02 Pirmdiena, 26. augusts
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Aktuāls viedoklis

Jauniešus konservēšana vairs nesaista
Solvita Bumbiere, Cīravas arodvidusskolas ēdienu gatavošanas skolotāja

Dažādus konservējumus un ievārījumus ziemai regulāri gatavoju arī pati. Krāju burciņas pagrabā un nevaru pat iedomāties, ka būtu citādāk. Bet pavāra aroda mācību programmā gan mums šo zināšanu apguve nav iekļauta, tāpēc praktiski gandrīz neko par to nemācām. Audzēkņi šajā procesā piedalās vienīgi tad, kad sagatavojam krājumus pašu vajadzībām – izmantošanai mācību virtuvē, kur viņi apgūst profesijai vajadzīgās praktiskās iemaņas. Un šiem krājumiem visu cenšamies sagatavot paši, produkciju iepērkam no apkārtējiem zemniekiem.

Arī skolas ēdnīcā saimnieces pašas šo un to gatavo, piemēram, sulas, dārzeņu ikrus. Protams, ka šāds risinājums ir arī finansiāli izdevīgs.

Taču mūsdienu jaunajai paaudzei, arī arodvidusskolas audzēkņiem, šķiet, šie jautājumi vairs nav aktuāli. Viņi pieraduši, ka visu var nopirkt veikalā. Bet neapšaubāmi, pašu gatavotais no veikalā pirktā garšas ziņā atšķiras. Pats konservēdams, var variēt ar dažādām niansēm, izvēlēties produktus. Un gatavā kompota vai ievārījuma garša jau vispirms ir atkarīga no izejmateriāla, un tas, kas pašu dārzā audzis, protams, būs labāks nekā no tālienes ievestais. Varu piekrist, ka garšas sajūtas cilvēkiem bieži vien ir nonivelējušās, taču tad, kad dabū salīdzināt, tad gan visi labi prot atšķirt, kas ir labāks.

Jā, daudzas saimnieces ar rūgtumu piemin, ka Latvijā un Liepājā vairs nav sava cukura. Taču par to, vai citās zemēs ražotais ir labāks vai sliktāks, domas stipri dalās. Pati, piemēram, nelietoju tā dēvēto ievārījuma cukuru, kam jau ir pievienotas biezinošas vielas, taču citi atkal to slavē. Toties no savas pieredzes varu teikt, ka ar Lietuvas cukuru gatavotie konservējumi stāv tikpat labi kā ar Liepājas Cukurfabrikas ražoto.