Kurzemes Vārds

03:50 Sestdiena, 18. augusts
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Jums "Strebjamo čamdeni"? Vai varbūt "Lustīgo krēmzupu"?
Daiga Lutere

Turpmāk katru otro ceturtdienu "Brīvbrīdis" dosies uz kādu no Liepājas kafejnīcām vai restorāniem, lai savus lasītājus iepazīstinātu ar to pavāriem un receptēm. Ne velti saka, ka Liepājā ir daudz interesantu, oriģinālu ēdināšanas vietu un strādā lieliski pavāri. Pirmā iepazīšanās vieta bija restorāns "Pastnieka māja".

"Griezu un krāju receptes"

Šis restorāns F. Brīvzemnieka ielas namā atvērts kopš 2000. gada 1. decembra. Pašlaik tā vecākā pavāre ir Vida Saukante. Viņas darba pieredze "Pastnieka mājā" mērāma jau septiņu gadu garumā. To, ka būšot pavāre, meitene zinājusi agri. Jau sestā klasē mācoties, sākusi no žurnāliem izgriezt dažādu ēdienu receptes un tās krāt. Tad mācījusies Liepājas 49. arodskolā un jau no 16 gadu vecuma sākusi strādāt. Pirmā darbavieta bijusi restorāns "Liedags", kas kādreiz atradās Liedaga ielā ēkā, kur tagad ir tirdzniecības centrs "Sala XL".

Stāstot par restorāna "Pastnieka māja" ēdienkarti, pavāre neslēpj, ka receptes tiekot veidotas kopā ar kolēģēm un kopīgiem spēkiem, bet esot tādas "klasiskas vērtības", kuras ēdienkartē atrodamas gadiem ilgi un ēdāju iemīļotas. Piemēram, "Bukstiņa biezputra" – putraimu biezputra ar kartupeļiem, speķi un sīpolu mērci. Tādu, šķiet, nepiedāvā nevienā citā Liepājas restorānā! Ir iecienīta "Krāsnī cepta mencas fileja ar dārzeņiem". Vēl joprojām pieprasīts saldais ēdiens jau no "Pastnieka mājas" atvēršanas brīža – "Kārtainās mīklas bļodiņā ieceptas karstas ogas ar olu krēmu, pasniegtas ar saldējumu".

"Pastnieka mājas" ēdienkarte vienmēr izcēlusies ar interesantu piedāvājumu. Jāmin kaut vai "Lustīgā burkānu un spinātu krēmzupa ar putoto krējuma micīti", "Cepti, pildīti buļļa pauti", "Papīra tūtē sautēts jūras asaris ar sēnēm, āboliem vermuta mērcē" utt.

Pavāre "ar kurpēm"

Vida Saukante saka: lai arī pavāra darbs nebūt nav viegls un prasa gan zināšanas, gan spēkus, viņa noteikti nevarot saukt sevi par "kurpnieku bez kurpēm", jo arī pēc darba mājās vienmēr ar prieku gatavojot maltīti savai ģimenei – vīram un bērniem.

Katras profesijas pārstāvim ir savi amata noslēpumi, un tādi ir arī pavāriem. Vida stāstīja, ka dažādos amata noslēpumus pavārs iegūst, tikai strādājot un krājot pieredzi. Vienmēr noderot dažādas mācības un kursi. Kāds ir stāsts par pavāram tik ļoti svarīgo instrumentu – nazi? "Man ir savs nazis, jo tā tam jābūt!" teica pavāre. "Katram pavāram tas vienmēr jātur ass!"

Vidai Saukantei
Negaršo
: olīvas.
Ļoti garšo: saldumi un augļi.
Par sāli saka: labāk mazāk.
Par labāko garšvielu uzskata: dažāda veida piparus, baziliku, "Vegetu".
Mājās atnākušos viesus parasti cienā ar: plātsmaizi, ceptu vistu vai rolmopšiem.

Restorāna "Pastnieka māja" recepte
"Marinētas cūkgaļas ribiņas ar skābu kāpostu plācenīšiem un fritētām kartupeļu daiviņām"

Ribiņas sadala porcijās un kopā ar garšvielām uz pannas apcep, tad liek apmēram stundu vārīties. Gatavo marinādi gaļai, katliņā apcepot tomātu pastu, kurai pēc laika pievieno buljonu, kurā vārījās ribiņas, kā arī medu un tumšo sojas mērci, garšvielas. Visu uzvāra. Tad šo marinādi uzlej gatavajām ribiņām un patur, kamēr atdziest. Skābos kāpostus smalki sakapā, pievieno olu, sāli, miltus un cep plācenīšus. Vārītus kartupeļus sagriež daiviņās, fritē eļļā vai cep lielā tauku daudzumā. Pāri palikušo buljonu izmanto mērces pagatavošanai. Garšīgi, ja tai pievieno timiānu. Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja. Lieliskas svētdienas pusdienas!