Kurzemes Vārds

07:46 Svētdiena, 17. novembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

"Ūdenscūka" joprojām dzīva
Daiga Lutere

Kafejnīcu "Ilze" daudzi liepājnieki pazīst gadus, šķiet, divdesmit. Daudz kas šajā laikā mainījies kā pilsētā, tā pasaulē. Bet ne viens vien tieši "Ilzi" joprojām uzskata par labāko vietu romantiskai pasēdēšanai divatā vai lai paēstu pusdienas. INGA KĀRKLIŅA ir pavāre ar 24 gadu darba stāžu un kopā ar kolēģēm gatavo maltītes kafejnīcas viesiem.

Vilinājusi jūra

"Kad vēl mācījos skolā, biju nolēmusi, ka tad, kad būšu izaugusi, izmācīšos par pavāri un strādāšu kāda liela kuģa virtuvē. Gatavošu ēst un apceļošu pasauli," stāstīja I. Kārkliņa. Lai arī jūrā braukšana nav sanākusi, bet pavāres profesiju viņa gan apguvusi, mācoties 12. profesionāli tehniskajā skolā. Pusgadu par praktikanti strādājusi ēdnīcā "Kosmoss", kas savulaik atradās Graudu ielā. Pēc tam arī tagad vairs neesošās kafejnīcās "Kaija" un "Kalva", vēl bijis restorāns "Līva" un citas vietas. Pavāre sprieda, ka ēdiena gatavošanas prieks viņai varētu būt kā krustmātes, tā omītes ielikts, jo abas virtuvē bijušas meistares. Ingasprāt, par pavāru noteikti nevar strādāt jebkurš, jo šim amatam, tam, ko dari, ir jāpatīk.

Tagad I. Kārkliņa vislabprātāk gatavojot zupas un otros ēdienus. Viena no sarežģītākajām un laikietilpīgākajām zupām pagatavošanas ziņā esot soļanka, jo tai vajadzīgas daudzas un dažādas sastāvdaļas. Katras garšīgas zupas pamatu pamats esot labs gaļas buljons un īstās garšvielas. Pašas visvairāk iecienīta esot skābeņu zupa.

Pavāre, kas atsakās no daudziem produktiem

Par Ingas Kārkliņas gatavotajiem ēdieniem saņemtas daudzas labas atsauksmes, bet izrādās, ka viņa ir pavāre, kura pati neēd ļoti daudzus produktus. Piemēram, papriku, makaronus, dažāda veida putraimus, rīsus u.c. Ja kaut kas tiek gatavots no šīm sastāvdaļām, tad degustēt tiekot lūgtas kolēģes. Pašai vislabāk garšojot kartupeļu biezputra ar krējumu un svaigu dārzeņu salātiem. Droši vien tādēļ, ka bērnībā to vārījusi omīte, kartupeļu biezputru saputojot ar egles mieturi.

Kafejnīcas "Ilze" piedāvājumā joprojām tādas klasiskas vērtības kā otrie ēdieni ar nosaukumu "Ūdenscūka", "Landora", "Ilze" u. c. Par "Ūdenscūkas" tapšanu savs stāsts ir kafejnīcas saimniekam Normundam Liņķim. Tas radies pirms daudziem gadiem, kad diviem no Krievijas atbraukušiem apmeklētājiem pasniegts cits, nevis viņu pasūtītais otrais ēdiens. Kad vīrieši jau bijuši paēduši, pasūtītās zivs vietā notiesājot cūkas karbonādi, viņi interesējušies, ko īsti ēduši. Tad no Normunda lauzītā krievu valodā saņēmuši skaidrojumu par mistisko ūdenscūku. Pēc tam "Ilzes" virtuvē nolemts izveidot oriģinālu ēdienu, kurā ir gan zivs, gan cūkas gaļa, un to nodēvēt par "Ūdenscūku".

Pavārei Ingai Kārkliņai
Negaršo: paprika, makaroni, putraimi.
Ļoti garšo: kartupeļu biezputra.
Par cukuru saka: ar mēru!
Labākās garšvielas ir: sāls, pipari, "Vegeta".
Mājās viesus cienā: ar savu meistardarbu – biezo omleti "krievu laiku" gaumē.

Receptes

Marinēta menca ar sparģeļiem
Nelielu mencas fileju pārkaisa ar pipariem, uzpilina citrona sulu un atstāj uz 15 minūtēm. Atlaidina trīs saldētus sparģeļus un ietin zivs filejā, rullīti sastiprinot ar irbulīšiem. Pagatavo saldā krējuma mērci – saldajam krējumam pievieno citronpiparus un mazliet garšvielas "Vegeta". Zivs fileju liek cepamajā traukā un pārlej ar mērci. Trauku pārklāj ar foliju un 180 grādu temperatūrā sutina minūtes 15–20. Tad foliju noņem un filejai ļauj apcepties zeltainai. Pasniedz ar kartupeļiem vai rīsiem un zaļumiem.

Salāti ar biezpienu
200 gramiem drupana biezpiena pievieno smalki sagrieztus marinētus un svaigus gurķus, vārītus kartupeļus, cieti novārītu olu, burkānus. Sajauc krējumu ar majonēzi (kura no šīm sastāvdaļām vairāk garšo, to arī izmanto vairāk) un samaisa kopā visas salātu sastāvdaļas. Var pasniegt kā atsevišķu ēdienu, piemēram, brokastīs vai kā piedevu pie otrā ēdiena.