Kurzemes Vārds

10:15 Trešdiena, 18. septembris
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu (abonementa cena 1 dienai – EUR 0,50, 30 dienām – EUR 6,83).
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kā kļūt par reģistrētu lietotāju? VIDEOPAMĀCĪBA

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Tēju – rītā, vakarā!
Daiga Lutere

Ieejot jebkurā veikalā, tā plauktos parasti ir ļoti plaša dažādu tēju izvēle. Šķiet, visas nemaz nav iespējams nogaršot. Parasti ir tā, ka cilvēks, kurš atradis sev piemērotāko, garšīgāko tēju, attiecīgo dzērienu arī izvēlas. Daļa atzīst tikai pašu zemē vāktās zālītes un no tām gatavotās tējas, ignorējot veikala plauktu piedāvājumu. Taču – ko mēs zinām par tējas pirmsākumiem?

Tējas rašanās un vēsture

Pētījumi rāda, ka tējas vēsture saistīta ar tradicionālās ķīniešu medicīnas pirmsākumiem 5000 gadu tālā pagātnē. Senākā Ķīnas leģenda vēsta, ka 2737.gadā pirms mūsu ēras imperators un zinātnieks Čens Nungs nejauši atklājis tējas labdabīgās īpašības, kad vējš iepūtis krūma lapas katlā ar verdošu ūdeni. Tējas dzeršanas kultūru valstī izplatījuši budistu mūki. Pagāja gadsimti, un tēja kļuva par tautas dzērienu. Tā nonāca arī Indijā un Japānā.

Eiropieši tēju iepazinuši tikai 17.gadsimta sākumā. To no eksotiskajām zemēm atveda holandiešu un portugāļu jūrasbraucēji. Pēc tam tēja iekaroja arī Ameriku. Daudzi Latvijas iedzīvotāji labprātāk dzer tieši pašu zemē izaugušo zālīšu uzlējumus, nevis ievesto produkciju. Tagad ir labs laiks priežu dzinumu ievākšanai, drīz ziedēs gaiļpieši, no kuriem sanāk maiga, aromātiska un dzeltena tēja. Tējaskoka tējas dzeršanas pirmsākumus Latvijā saista ar muižnieku aktivitātēm, kuri mēdza smalki malkot no aizjūras zemēm vestās tējas.

Populāra un demokrātiska

Arī 21.gadsimtā tēja saglabājusi savu popularitāti visā pasaulē. Par tējas dzeršanas čempioniem tiek uzskatīti indieši. Tēja iecienīta Krievijā, Pakistānā, Turcijā, Lielbritānijā, ASV un citur.

Krievijā tējas dzeršanas popularitāti veicinājis aukstais klimats un nepieciešamība pēc silta dzēriena. Tika izgudrots patvāris.

Savukārt siltajās zemēs iecienīts ir Amerikā radies tējas dzēriens. Šī tēja ir auksta un to pasniedz ar ledus gabaliņiem.

Tējas labvēlīgo iedarbību zinātnieki pētījuši gadiem ilgi.

Sensenos laikos Ķīnā tējas izmantošana tikai medicīniskos nolūkos pamazām pārvērtās par tās baudīšanu labās garšas dēļ.

Esot sastopami apmēram 150 dažādi tējas aromāti.

Runājot par tēju...

Interjera dizainere Edīte Bernatoviča: – Ikdienā diezgan daudz lietoju kafiju, jo tēja man negaršo. Taču mājās virtuvē man ir daži trauciņi, kuros glabājas piparmētras un dažādu zālīšu maisījumi. Piemēram, pret saaukstēšanos.

Tūrisma speciālists Valērijs Liepa no Grobiņas: – Par tējas cienītāju kļuvu mazmeitiņu dēļ. Viņas naktī bija tik možas un negulēja, ka tika meklētas iespējas, kā viņas laikus iemidzināt. Tēju zinātāja salika pareizās zālītes, un efekts tiešām bija. Tad es arī sapratu, ka tas nav nekāds joks, un kļuvu par tējas piekritēju. Tagad jau sieva mani sākusi saukt par čajņiku! Tagad no rītiem regulāri izdzeru lielu krūzi ar zaļo tēju. Tā dod možumu visai dienai. Kafiju dzeru tikai darbā.

Fakti par tēju

o Galvenie tējas audzēšanas reģioni ir Indija, Ķīna, Šrilanka, Vjetnama, Indonēzija, Taivāna u.c.
o Pasaulē populārākais tējas veids ir melnā tēja – apmēram 80 procentu no visa tējas patēriņa.
o Melnā tēja un īpaši zaļā tēja satur lielu daudzumu fluorīda – minerālvielu, kas stiprina zobu
emalju un zobus.
o Tējā ir antioksidanti, kas šūnas aizsargā no brīvo radikāļu kaitīgās ietekmes.
o Tējas sastāvā ir kofeīns – tā pati viela, kas atrodama kafijā.