Kurzemes Vārds

20:01 Trešdiena, 3. jūnijs
LAT RUS

Jums ir iespēja iegādāties laikraksta elektroniskās versijas abonementu.
(abonementa cena 30 dienām – EUR 7,70)
Lai lasītu avīzi digitālā formātā, Jums jābūt reģistrētam lietotājam! Kļūt par reģistrētu lietotāju!

Aizmirsusies parole?

Brīvbrīdis

Pavārs pēc aicinājuma
Sarmīte Pelcmane

Nav tikai tā, ka cilvēki no Liepājas aiziet uz Rīgu vai dodas vēl tālāk – peļņā uz ārzemēm. Izrādās, šajos laikos iespējama kustība arī pretējā virzienā. Jaunais restorāna "Piano" vadītājs Edgars Pētersons atzīst, ka viņu no Rīgas šurp atvilinājis izaicinājums plus vēl Liepājas šarms.

Liepāju Edgars Pētersons iepazinis, kad strādājis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā un pārzinājis ES struktūrfondu vadību un kontroli. Apsekojot Latvijas biznesa projektus, viņš vairākkārt bijis Liepājā. Tad arī dzīvojis viesnīcā "Promenade Hotel", ieturējies viesnīcas restorānā "Piano". Liepāja viņam iepatikusies, bet visvairāk savaldzinājusi minētās viesnīcas savdabīgā aura.

Kad viesnīcas īpašnieki pieņēma lēmumu pārņemt restorānu savā pārziņā, tika meklēts vadītājs. Uzaicināts Edgars Pētersons. Kaut arī Rīgā bijis labs darbs, jaunais cilvēks izvēlējies pieņemt šo izaicinājumu.

Un kopš marta Edgars Pētersons ir restorāna "Piano" vadītājs, viņš izveidojis jaunu komandu un visvairāk lepojas, ka izdevies sameklēt labu šefpavāru – Juri Ķipstu.

Kaut arī E.Pētersons pats nav diplomēts pavārs, viņa aicinājums vienmēr bijusi tieši pavārmāksla. "Pirmās grāmatas, ko es sāku lasīt, bija nevis ābece, bet mammas un vectēva pavārgrāmatas," bērnību atceras Edgars. Bet pašlaik visvairāk skatītie raidījumi brīvdienu rītos esot visa veida pavāršovi. "Tā lieta mani vienkārši interesē, es sekoju, pērku grāmatas, izmēģinu receptes, testēju. Pavārs esmu pēc aicinājuma," atzīstas jaunais restorāna vadītājs.

Kad Edgars augstskolā studējis tūrisma un viesnīcu uzņēmējdarbības vadību, viņš studentu apmaiņas programmas laikā nokļuvis Somijā, kur paralēli strādājis četrzvaigžņu viesnīcas restorānā un apguvis pavārmākslas zinības jau augstākā, ne tikai hobija līmenī.

Arī tagad Edgars labprāt darbotos virtuvē. "Tikko tas būs iespējams un nepieciešams, vilkšu žaketi nost un būšu gatavs iet virtuvē un darīt pavāra darbus. Ļoti gaidu brīdi, kad to varēšu. Pašlaik vienkārši neatliek laika," atzīstas restorāna vadītājs.

Restorānā ir arī pavisam neparastas idejas, piemēram, ieviest cara laika virtuves receptes, jo visā pasaulē krievu nacionālā virtuve ir ļoti iecienīta. Pie tā ir ilgi strādāts, arhīvos izskatītas neskaitāmas receptes, atrastas daudzas ļoti interesantas lietas. Piemēram, 100 gadu senu sālījumu vai marinējumu receptes, medījumu receptes u.c. Pašlaik tiek strādāts, lai to visu varētu nobaudīt restorānā.

Turklāt restorānā ir vēl kāds jaunums – izstādīta pasaulslavena glezna. Kāda? Lai paliek intriga. Katrs apmeklētājs var aiziet un apskatīties šo franču klasiķa šedevru pats, kā arī nobaudīt jaunās restorāna komandas piedāvājumu, aicina Edgars Pētersons.

Edgara Pētersona iecienītākās receptes:

– Mājās ikdienā parasti tiek gatavoti vienkārši ēdieni, un tāpēc piedāvāju divas receptes, kuras esmu iecienījis divu iemeslu dēļ – vienkārši un ātri.

Zupa gan vairāk iederas aukstajā laikā, taču arī vasarā kādreiz vajag piesiet dūšu. Bez šīm pankūkām nav iedomājams mans svētdienas rīts – protams, mēdz būt variācijas un improvizācijas ar ievārījumu. Un pavisam labi šīs pankūkas garšo, ja klāt tiek dzerta cigoriņu kafija ar pienu.

"Puravu biezeņzupa ar siļķi"

1 liels puravs, 1 burkāns, 3–4 kartupeļi, 1 sīpols, 3 mazsālītu siļķu filejas, 70 g sviesta, 200 ml saldā krējuma, baltie pipari, dilles.

Purava balto daļu, burkānu, sīpolu un kartupeļus sagriež nelielos gabaliņos, ieber katliņā un apcep sviestā. Kad sīpoli kļūst zeltaini caurspīdīgi, katliņā ielej ūdeni, tā, lai tikai nosegtu dārzeņus, un vāra, līdz tie mīksti. Pievieno sīki sagrieztu atlikušo purava zaļo daļu un pavāra vēl 3 minūtes. Visu sablenderē, pievienojot saldo krējumu un baltos piparus. Zupu ielej šķīvjos, pārber ar sīki sagrieztiem siļķu fileju kubiciņiem un dillēm.

Ja nepietiek ar siļķes sāļumu, var pievienot sāli pēc garšas. Labi garšo arī tad, ja saldā krējuma vietā pievieno kausēto sieru. Puravu pirms mazgāšanas pārgriež gareniski uz pusēm, jo parasti arī tā vidū mēdz būt smiltis.

Svētdienas plānās pankūkas ar biezpienu un aveņu ievārījumu

Mīklai: 3 olas, 2 gāzes piena, 1,5 glāze kviešu miltu, naža gals sāls, ēdamkarote vaniļas cukura, 1,5 ēdamkarote rapšu eļļas.

Pildījumam: 250 g vājpiena biezpiena, 2 ēdamkarotes skābā krējuma, 3 ēdamkarotes aveņu ievārījuma.

Olas sakuļ ar cukuru un sāli, iesijā miltus, lēnām pievienojot pienu un eļļu, maisa mīklu tā, lai neveidotos kunkuļi. Mīklai jābūt šķidrai, bet viendabīgai. Pankūkas cep zeltaini brūnas uz izkarsētas pannas, izlejot mīklu plānā kārtā. Pildījumam samaisa biezpienu, krējumu un aveņu ievārījumu. Šo masu iepilda nedaudz atdzesētās pankūkās un sarullē.

Mīklu pēc sagatavošanas ieteicams atstāt uz 15–20 minūtēm atpūsties ledusskapī, tad pankūkas būs stingrākas.

Eļļu pievieno jau mīklai, lai nebūtu jālieto taukvielas, pankūkas cepot.

Labu apetīti!